Nyheter

Exportindustrin skapar jobb och välfärd i Jönköpings län

Nyheter I en insändare uppmärksammar IF Metall Västbo-Östbo exportens dag.

Den 16 april firar vi Exportens dag. Redan då är nämligen industrins genomsnittliga produktion för den svenska marknaden avklarad. Det vi producerar under resten av året motsvarar det vi säljer till andra länder.

Tack vare att vi har en exportindustri i världsklass kan vi ha en stor välfärd, trots att vi är ett litet land. Inkomsterna från det Sveriges industriarbetare tillverkar har till exempel varit med och byggt upp den sjukvård som nu utsätts för stora påfrestningar under pandemin.

Men exporten ger inte bara inkomster till statskassan, den skapar dessutom jobb i hela landet. I såväl mindre bruksorter som på större industriområden i våra storstäder. I Jönköpings län står industrin för 38,8 procent av arbetstillfällena inom näringslivet.

På Exportens dag vill vi i IF Metall också hylla alla exporthjältar, som dag ut och dag in producerar varor och tjänster i vår exportindustri, med stolthet, kompetens och engagemang. Ni gör Sverige till ett av världens främsta exportländer. Ni lägger grunden för vår välfärd.

Ett stort tack till alla er!

Besim Matoshi

Ordförande IF Metall Västbo-Östbo

Taggar

Dela