Nyheter

Exaktor fyller 75 år

Nyheter Exaktor i Värnamo fyller 75 år – företaget som numer ingår i Protongruppen.

Födelsedagstårta på sommarfikat i Värnamo när Exaktor har jubileum.

– Exaktor är en pigg och vital 75-åring som utvecklats, omformats och fått alla attribut som behövs för att vara en kompetent belysningsleverantör för framtiden, säger Torbjörn Zinn, vd för belysningsdelen av Proton.
Framgången bakom varumärket Exaktor förklarar han med ett enda ord – personalen.
– Kunskapen hos vår personal är jättestor, vi har aldrig varit så kompetenta som vi är idag. Även om vi är på väg in i en lågkonjunktur så kommer vi att fortsätta att utveckla vårt kunnande och vår yrkesskicklighet i alla led för att leverera belysning med hög teknisk höjd. Det är en nyckel till framgång!

• Från elteknik till elektronikfabrik
Få produktområden har sett en sådan dramatisk utveckling på senare tid som belysningsarmaturerna. Fram till 2012 dominerade lysrören för att så småningom i allt snabbare takt ersättas av LED. Idag finns endast åtta procent av den gamla tekniken kvar i sortimentet. Lägg därtill utvecklingen som sker inom modern ljusstyrning, färgåtergivning, spektral fördelning, visuellt ljus och drivdon med allt högre prestanda.
– Vi har sett ett väldigt snabbt teknikskifte, från elteknik till elektronikfabrik, konstaterar Lena Nilsson, tillförordnad produktionschef.

• Tillverkad i Småland
Något som ger varumärket Exaktor extra lyskraft är det faktum att armaturerna är svensktillverkade.
– Flera aktörer på marknaden köper idag sina armaturer från Asien och andra delar av världen. Vi är en svensk tillverkare av kvalitetsprodukter till rimliga priser. Exaktor är det förnuftiga småländska valet av armaturer för industri, interiör och utomhusbelysning, säger Torbjörn. Närheten till marknaden gör att man kan jobba med förhållandevis små volymer, hög nivå av kundanpassning och korta leveranstider, något som kunderna uppskattar.
– Att kunna verka under så lång tid som 75 år är ett bevis för nöjda kunder som har förtroende för varumärket, konstaterar Torbjörn.

• Fortsatt utveckling av modern ljusstyrning
Sten-Inge Dunehav, utvecklingschef, påpekar att Exaktor och Proton har gjort resan från armaturtillverkare till ljusteknisk partner.
– Teknikutvecklingen är supersnabb både inom ljuskällor och elektroniken som driver dem. Vi har precis anställt en elektronikingenjör för att fortsätta utveckla den moderna ljusstyrningen med trådlös kommunikation, säger Sten-Inge.

Taggar