Nyheter

Ett sunt förnuft är SD:s paroll

Nyheter Arbetsbeskrivningar till alla kommunens anställda, miljonsatsning på landsbygdsskolorna, nyanställningar inom omsorgen och en MIFO-ingenjör. Sverigedemokraterna går fram med en budget som går i förnuftets tecken.

Jan Cherek är nöjd över Sverigedemokraternas budgetförslag. Bild: David Alin

– Vi har en väldigt restriktiv budget i förhållande till de andra partierna. Först och främst vill vi inte höja skatten. Vi är inne på samma linje som Alliansen där: höjer man skatten tar det tio får innan man kan sänka den igen. Jag anser en skattehöjning som den absolut sista utvägen, då har man inte kommit så långt som man ska kunna. När man höjer skatten täcker man inte gamla kostnader och försöker släcka de bränder som är i gång utan de går till nya saker. Det innebär att vi inte kommer i fatt den underhållsskuld som finns i kommunen, säger Jan Cherek (SD).

Med anledning av mark- och miljödomstolens besked i arenafrågan har Alliansen, Socialdemokraterna och SD gått på kommunekonomernas linje och skjutit fram investeringen ett år. 2027 finns 51,5 miljoner kronor och 2028 60 miljoner kronor avsatta för projektet.

– Vid förra årets budget var jag tydlig med att de inte kommer att kunna sätta i stad med den här arenan och vi sköt fram den till 2026, vilket innebär att jag hade rätt. Vi har den kvar i budget 2027 och 2028 men jag tror fortfarande inte att kommer att ha en arena i Ljusseveka, men pengarna ligger kvar och sedan tycker jag att de gjorde ett litet fel. De skulle ha tittat på en ny plats i stället och pengarna är inom ramen, så pengarna finns ju redan där, säger Jan Cherek (SD).

– Med anledning av detta föreslår vi även att infrastrukturprojektet till arenan, alltså själva infartsvägen, skjuts fram till 2027. Får vi inte tillstånd att bygga arenan så måste vi flytta på det projektet. Det är samma sak när det gäller simhallen. Vi anser den vara viktig, men eftersom vi har lagt en motion och att vårt förslag är att vi ska bygga en arenastad så att vi får allt samlat på ett ställe så har vi inte kunnat lägga den något år när den ska byggas. Eftersom jag är fast beslutad om att vi inte kommer kunna få bygga den i Ljusseveka så innebär det: vilken plats kommer det att bli i stället? Först då vet vi kostnaden, i vilken takt vi ska bygga och vilket som ska vara först. Simhallen ligger i framtiden med 350 miljoner kronor. Vi har avsatt 50 miljoner 2029 och avsatt en miljon årligen för projektering under 2027 och 2028, för då ska vi kunna titta på en ny plats om det blir nekat, säger Jan Cherek (SD).

Precis som i arenafrågan har Alliansen, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gått på samma linje gällande en annan het fråga i Värnamo stad. Frågan om en ny central förbindelse över järnvägen.

– Vi är inte emot viadukten, men det stora problemet med viadukten är att vi inte har fått några siffror för kostnaden presenterade utan det är bara taget ur luften. Sammantaget sätt har vi i vår budget minska investeringarna avsevärt. 2026 ska kommunens mål för självfinansiering vara 100 procent, där ligger vi på 146 procent. Där är tanken att man ska kunna skjuta in satsningar som egentligen ska göras 2027 tidigare, men vi lägger inte in det i budget förrän vi har fått rätt siffror och får en förklaring från teknik och fritid. En budget är ju en kvalificerad gissning och inget annat och jag vill vara säker på siffrorna innan jag presenterar dem, säger Jan Cherek (SD).

Bland partiets satsningar märks sju miljoner kronor till barn- och utbildningsnämnden för att bevara landsbygdsskolorna.

– Vi fick budgeten kidnappad av bun när man på tisdagens möte med kommunstyrelsen (den 21 maj) presenterade att man ville lägga ner Gällaryds skola och Fryele skola. Detta tycker var jag väldigt illa att komma med två dagar innan budgeten skulle vara inne. Därför fick jag riva upp och göra vissa ändringar i vår budget. I den nya budgeten har jag fördelat om så att vi öronmärker sju miljoner för att bevara landsbygdsskolorna, för då kan man inte lägga ner dem om pengarna är öronmärkta. Sedan får de planera om budgeten för exempelvis nattis. Jag har inte lagt mer pengar till nattis men ser att de ska kunna hålla det inom sin ram. Ja lade frågan på kommunfullmäktige om man har tittat på att eventuellt privatisera det hela, men den utredningen kommer säkert upp. Det finns flera partiet som är intresserade av det, säger Jan Cherek (SD).

En annan satsning berör tillsättningen av en MIFO-ingenjör hos teknik- och fritidsnämnden.

– En MIFO-ingenjör är en person som bland annat undersöker deponier. Det här kommer att bli ännu tuffare nu framåt. Nu i samband med missen man gjorde med arenan, att man inte gjorde någon miljökonsekvensutredning och en beskrivning så kommer det innebära att alla stora projekt kommer att krävas på detta framåt. Det blir tuffare på den här biten. I stället för att köpa massa tjänster med konsulter så behöver vi en egen. Som exempel så har Gislaveds kommun två stycken, varav den ena hyrs ut till Tranemo kommun. Den tjänsten har vi satt hos tekniska och det handlar om 800 000 från och med 2025 och löper vidare, säger Jan Cherek (SD).

Partiet ser de stora underskotten som omsorgen dras med och vill att omsorgsnämnden får extra tid att undersöka hur de ska få en budget i balans. De ser att omsorgsnämnden har påbörjat arbetet med att justera sin chefsorganisation men ser gärna ett större omtag här. De ser även sjuktalen som en stor belastning för underskottet. Därför tillskjuter partiet ett riktat bidrag på knappt nio miljoner kronor under 2025 för anställningen av sjuksköterskor.

– Det stora problemet för omsorgen är att man har anställt för många. Dock inte på golvet utan i chefsposition. Vi ser positivt på ett anställningsstopp, så länge det gäller tjänstepersoner i chefsposition. Därför har vi öronmärkt pengar till omsorgen så att det kan bli mer personer på golvet. Vi måste få rätsida på sjukskrivningarna, alla chefstjänster och så vidare. Vi har också i budgetbeskrivning med en uppmaning att det ska finnas en arbetsbeskrivning på alla poster. Vi fick till oss att en verksamhetsplanerare inte har någon arbetsbeskrivning. I ett sådant läge blir det svårt att utföra sitt arbete, säger Jan Cherek (SD).

Precis som på teknik- och fritidssidan skriker samhällsbyggnadsnämnden efter mer personal. Därför föreslår partiet tillsättningen av en person inom räddningstjänsten från och med 2025 samt en person med ansvar för miljötillsyn från och med 2027.

– Miljökontrollerna kommer att bli tuffare framöver. Det har jag förstått i samband med när man har läst på kring arenafrågan. Därför tillskjuter vi 600 000 från 2027 för detta. Däremot något jag anser vara viktigare är räddningstjänsten. På grund av dygnsvilan så saknar de en tjänst just för tillfället. Vi kan inte göra som ambulanserna och bara ställa en ambulans, så vi tillför 600 000 kronor från 2025 för en tjänst. Inom samhällsbyggnad har de också lagkrav om öppna data och det ger då en intäktsförlust då de säljer en del av kartmaterial, vilket ger en intäktsförlust på 150 000. Den är också under 2025. Från och med 2026 kommer det också att krävas nya datorsystem för licensiering och digitalisering på grund av ökade krav, så vi föreslår 200 000 i ökade medel från 2026, säger Jan Cherek (SD).

Precis som alliansen och Socialdemokraterna ser SD positivt på kulturförvaltningens satsning på Värnamo Filmhistoriska Festival. De föreslår att kulturnämnden får totalt 600 000 årligen under två års tid, men att 2027 minskas beloppet med 600 000 kronor. De går även överförmyndarnämnden till mötes. Genom synergieffekter och samverkan önskar nämnden att deras resurser att ska minska med 400 000 kronor årligen från och med 2025. Dessutom föreslår partiet ett anslag till kommunstyrelsens pott för oförutsedda behov på tre miljoner kronor årligen mellan 2025 till 2027.

– I vårt budgetförslag lägger vi fram ett ekonomiskt resultat på 2,9 procent för 2025, 3,2 procent för 2026 och 2,9 procent under 2027, avrundar Jan Cherek (SD).

 

I budgeten föreslår Sverigedemokraterna bland annat:

– Oförändrad skattesats: 21,52 procent

– 7 miljoner kronor till barn- och utbildningsnämnden för att bevara landsbygdsskolorna

– Ett riktat bidrag till omsorgsnämnden på knappt 18 miljoner kronor under åren 2025 till 2027 för anställningen av nya sjuksköterskor

– 600 000 kronor till samhällsbyggnadsnämnden för en ny tjänst inom räddningstjänsten

– 600 000 kronor till samhällsbyggnadsnämnden från och med 2027 för en ny tjänst på miljösidan

– 200 000 kronor till samhällsbyggnadsnämnden för kostnad av licenser gällande digitalisering

– 600 000 kronor till kulturnämnden årligen under 2025 till 2027 för att bibehålla och utveckla det kulturella utbudet, exempelvis Värnamo Filmhistoriska Festival

– 800 000 kronor årligen till teknik- och fritidsnämnden för anställningen av en MIFO-ingenjör

 

Dessutom föreslår Sverigedemokraterna följande uppdrag:

– Att personalavdelningen får i uppdrag att undersöka om vi ska ta in mer extern expertis för att kartlägga inom vilka förvaltningar och verksamheter som vi kan ge de verktyg som krävs.

– Att personalavdelningen får i uppdrag att se över chefsorganisationen där det haltar och personal kontra närmaste chef ej är kompatibla med varandra.

– Att personalavdelningen uppmanar förvaltningarna att ta fram arbetsbeskrivning som är tillgänglig för samtliga anställda och i alla förvaltningar. I dag saknas detta.

Sverigedemokraterna ser en slimmad chefsorganisation som en del av finansiering av ovanstående.

Taggar

Dela


1 reaktion på Ett sunt förnuft är SD:s paroll

Härligt Jan! Dig och SD kan man lita på, det enda partiet som stor upp för landsbygden och barnen. Dock fått info att rektorer på skolorna i stan trycker på barn- och utbildningesnämnden för att de ska lägga ner skolorna på landsbygden för att kunna lägga pengar från de på skolorna i stan. Hoppas ni tar tag i detta .

Kommentarsfunktionen är stängd