Nyheter

Ett steg för framtiden

Nyheter Nu släpper Värnamo kommun de första villatomterna i Helmershus. – Vi har redan fått bra respons, säger markingenjören Faton Cani på en pressträff.

Bilder: David Alin/Värnamo kommun

Markingenjören Faton Cani och exploateringsingenjör Marie Nilsson promenerar längs en av vägarna i det nya bostadsområdet vid Helmershus.   [1/3]

Den första etappen i Helmerhus nya område har 31 tillgängliga villatomter.   [2/3]

Drönarbild över området.   [3/3]

– I översiktsplanering och den fördjupade översiktsplanen står det att man ska växa åt det här hållet. Just det här området är en detaljplan sedan 2009 som man bestämde runt 2020, när man såg att tomtkön började fyllas på och man insåg att behovet växte, att vi behövde större tillgång till tomter och då började man projektera. I dag står det färdigt. Detaljplanen möjliggör även för byggnation söderöver, men den detaljplan man håller på med just nu är den som norröver för att knyta ihop Värnamo och Helmershus så att det blir en del av Värnamo stad. Det är tanken, säger exploateringsingenjör Marie Nilsson.

I fredags blev de 260 intressenterna som står i tomtkön erbjudna att bli ägare till en av de nya tomterna.

– Nu har de två veckor på sig att göra en intresseanmälan. Utifrån listan över anmälda intressenter tilldelar vi sedan tomter utifrån på vilken plats de står i tomtkön. Därefter har de ytterligare två veckor på sig att tacka ja till erbjudandet. När de har tackat ja så får de ett reservationsbeslut på sex månader, vilket innebär att då har de sex månader på sig att skriva ett köpekontrakt. När sedan köpekontraktet är påskrivet så har de fyra månader på sig att få bygglov och startbesked för att få bygga. När de har fått bygglov och betalat slutfakturan så har de två år på sig att bygga. Går allt som det ska så borde de första villorna vara på plats om två år, säger exploateringsingenjören Faton Cani. 

De 31 villatomterna varierar i storlek: från 884 kvadratmeter upp till 1 507 kvadratmeter. 

– De minsta tomterna kostar 475 000 kronor, majoriteten av tomterna kostar 500 000 kronor och de största 575 000 kronor. Alla priser är satta i enlighet med kommunens egna priser, säger Faton Cani. 

Det är taskiga tider, taskig ekonomi. Hur tänker ni kring det?

– Jag håller med om att det är en taskig ekonomi, men det här området känns verkligen som att det är attraktivt. Vi har redan fått flera förfrågningar om det här området och sedan vi skickade ut den här informationen i fredags så har jag redan under helgen fått flera förfrågningar, så det känns bra faktiskt. Vi har redan fått bra respons och trots att ekonomin ser ut som den gör så tror jag att det kommer att hända något här, avrundar Faton Cani.

Taggar

Dela


Läs mer

Så fort får du köra i nya bostadsområdet