Nyheter

Ett minne för livet

Nyheter Från ”Små grodorna” till en skämtsam tur med Paddan. Erasmus+-projektets deltagare har blivit en oförglömlig resa rikare.

Lyubomira "Mira" Kostareva från Bulgarien, Mari Carmen Romero från Spanien, Alexia Hajduk från Rumänien, Miguel Macedo från Portugal och Eirini Sidiri från Grekland ser tillbaka på en oförglömlig Sverigeresa.  [1/2]

Lyubomira "Mira" Kostareva från Bulgarien, Mari Carmen Romero från Spanien, Alexia Hajduk från Rumänien, Miguel Macedo från Portugal och Eirini Sidiri från Grekland ser tillbaka på en oförglömlig Sverigeresa.  [2/2]

Under de fem senaste dagarna har Värnamo stått värd för ett Erasmus+-projekt med fokus på teambuilding. Lärare och elever från fem länder, Bulgarien, Grekland, Portugal, Rumänien och Spanien, har tillsammans med svenska elever och lärare utbytt erfarenheter med varandra. I måndags kom deltagarna till Värnamo och tidningen besöker ungdomarna under ett besök på Vandalorum. 

– Det bästa med Sverige är folket och utbildningssystemet. Alla är så vänliga och välkomnande. Det gör att man känner sig som hemma, säger Lyubomira ”Mira” Kostareva. 

Deltagarna har haft ett fullspäckat schema. Bland annat har de varvat teambuildingaktiviteter med svenskaundervisning. I tisdags gjorde gruppen ett studiebesök på Värnamo kommunhus, där de fick lära sig mer om kommunens arbete. En av resans stora höjdpunkter var en heldag i Göteborg under onsdagen.

– Vi inledde dagen med ett studiebesök på Universeum, det var riktigt häftigt, säger Mari Carmen Romero. 

Efter museibesöket åkte deltagarna en rundtur med en av Paddanbåtarna. 

– Guiden som var med var riktigt rolig. Han skämtade hela tiden, säger Alexia Hajduk. 

Dagen fortsattes med några timmars upptäcksfärd i Göteborg. 

– Vi besökte Göteborgs största köpcentrum. Vi hade tre timmar på oss och det tog två av dem bara att gå runt hela stället, skrattar Mira Kostareva. 

– Jag och mina kompisar lyckades gå vilse i Göteborg, men vi lyckades komma fram till stadens Ferrari-center. Då var jag nöjd, skrattar Miguel Macedo. 

– Det märktes av på videos och Instagram att vi hade kul i Göteborg, säger Eirini Sidiri.

Under torsdagen ägnades tid åt workshops på Värnamo Kulturskola, där ungdomarna fick lära sig mer om svenska traditioner och bland annat klä en midsommarstång. Därefter fick de utföra olika teambuildingaktiviteter kring Prostsjön.

– Vi gjorde olika stationer. Bland annat skulle vi möta lösa pussel och hitta rätt vikt och volym på olika saker, säger Eirini Sidiri.

En person som utmärkte sig lite extra var Mira Kostareva. En av stationerna gick ut på att gissa sig fram till när två minuters tid hade passerat. Mira felade med endast 17 millisekunders (!) marginal.

– Det var grymt bra gjort, säger Alexia Hajduk. 

– Sedan fick vi även prova på prickskytte. Läraren var så imponerad över att jag var så träffsäker att jag borde satsa på att bli jägare, skrattar Mira Kostareva. 

Fredagen har bjudit på en guidad tur i Gummifabriken, närvarande på en av kulturskolans ”Hujedamej”-konserter och en guidad tur på Vandalorum. Under kvällen avslutas projektet bland annat med att dansa ”Små grodorna” kring midsommarstången de gjorde tidigare under veckan. 

– Det är en speciell tradition, skrattar Alexia Hajduk och Miguel Macedo.

– Det här har varit en otrolig upplevelse och en möjlighet att få träffa människor från andra länder. Vi är en bra grupp och det har varit fantastiskt att få lära känna alla och upptäcka Sverige, avrundar deltagarna.

Taggar

Dela