Nyheter

Ett laddat besök 

Nyheter Bredarydsföretaget Atorp Automatsvarvning fick under torsdagen politikerbesök.

Gunnar Crona, Camilla Rinaldo-Miller, Camilla Brodin, Fredrik Hammar och Mikael Bäckström diskuterade energifrågan.

I måndags besökte Camilla Rinaldo Miller, riksdagskandidat och kommunfullmäktiges ordförande i Värnamo, samt Mikael Bäckström, riksdagskandidat från Höglandet och tidigare LRF-ordförande i länet, företaget Plastinject i Anderstorp. Företagen i Jönköpings län, främst i de södra delarna (som tillhör elområde 4), blöder och partiet menar att politiken behöver agera för att se hur man på bästa sätt kan hjälpa dessa företag; på lång sikt, men även nu. Av den anledningen hade Camilla och Mikael bjudit in Camilla Brodin, riksdagsledamot för KD och partiets energipolitiska talesperson, att under torsdagen följa med på ett besök till Atorp Automatsvarvning AB i Bredaryd. Tillsammans med Gunnar Crona, ordförande i Värnamo Energi, besökte de bolaget där vd:n Fredrik Hammar tog emot.

– Det är väldigt oklart i energifrågan. Jag funderar i många banor och är inne på att investera i reservkraft. De höga priserna har fått en orimlig effekt. Fördelen för oss nu är att vi kör dygnet runt, vilket innebär att vi har en stabil elförbrukning, men det är inte hållbart. Det jobbigaste av allt är att vi får inga besked i frågan. Hur ska det vara med stöden? Det har blivit en helt orimlig situation. Det kan inte vara så att elprisområdena i norr ska ha så mycket billigare elpriser än vad vi har. Något måste ske. Man kunde pumpa in pengar när Coronapandemin drog i gång men när det gäller elkrisen så står vi bara och stapplar, säger Fredrik Hammar. 

– Det pratas om att subventionera elpriset, men är det något vi ska göra så är det att subventionera elproduktionen så att vi kan producera el på ett mer miljövänligt sätt, säger Fredrik Hammar.

Även politikerna håller med.

– I Sverige har vi den lågt hängande frukten med kraftvärmens roll i det hela. Vi har 2 000 megawatt energi som inte används. Vi är fyra partier som har föreslagit en rad åtgärder både på lång och kort sikt. Byggnationen av energi måste gå fortare, säger Camilla Brodin (KD).

– Vi måste få i gång reservkraften för vi befinner oss i ett kritiskt läge. Elproduktionen måste öka och det måste ske storskaligt, säger Camilla Rinaldo Miller (KD).

Fredrik Hammar instämmer gällande reservkraften.

– Det är bara att starta upp den. Det finns alla möjligheter. Vi har en massa reservkraftverk på exempelvis sjukhus och mycket mer. Staten kan gå in och subventionera så att de reservaggregaten kan drivas på fossilfria bränslen. 

Taggar

Dela