Nyheter

”Ett kreditkort i veckan”

Nyheter Patric Bergqvist på Stena Recycling presenterar hårda fakta om plast.

Patric Bergqvist på Stena Recycling presenterar hårda fakta om plast. Foto: Pressbild

Stena Recyclings account manager Patric Bergqvist berättade under det senaste frukostmötet om bolagets satsning på återvinning. Bolaget har 1 600 medarbetare på 90 anläggningar runt om i landet och har en nettoomsättning på 10 miljarder kronor. De hanterar 3,4 miljoner ton material årligen. 

– Vi ser avfall som en resurs helt enkelt, säger Patric Bergqvist.

Stena Recycling satsar motsvarande en halv miljon kronor om dagen, och har gjort så de senaste tio åren, på nya processer för återvinning. Bland annat satsas stort på att utveckla nya och befintliga processer för plaståtervinning. 

– Plast är ett fantastiskt material, så länge det materialåtervinns eller återbrukas. Samhället ställer krav på tillverkningsindustrin att bli mer hållbar och cirkulär, det medför fördelar för både miljön och bolagens resultaträkningar. Vår konsultativa roll i dessa sammanhang blir ett verktyg för företag att lyckas i sina miljömål.

Stena Recycling strävar efter ett cirkulärt samhälle, där material får leva vidare. Något som tidigare har varit obefintligt, berättar Patric Bergqvist. 

– Jag är född på 1960-talet och jag kom ihåg när jag fick följa med pappa till soptippen. Då kastades allt i samma sophög på soptippen, alltifrån kylskåp till spillolja. Endast hushållssopor hamnade i en egen hög. När högen blev för stor, kom deltidsbrandmän och tände eld på högen. Några dagar senare sköt bulldozrar allt över kanten och grävde ner det i jorden. Resultatet av det här linjära beteendet resulterar i ett axplock av hårda fakta, säger Patric Bergqvist. I vår del av världen har vi gått från att vara linjära till att bli mer cirkulära, men resan är bara påbörjad och cirkeln måste slutas ännu hårdare, både utifrån privata och näringslivssammanhang. Vi måste prata om klimathotet, öka medvetenheten och jobba tillsammans för att hjälpa till, både hemma och på jobbet. Omtanke för jordens resurser ligger i vårt DNA och det räcker inte att jobba samtidigt – vi måste jobba tillsammans för att nå högt ställd krav och mål.

Hårda fakta om plast:

 – Ungefär 10 miljoner plast hamnar i havet varje år – det motsvarar en sopbil som fylls varje minut 

– Mindre än 9 procent av all världens plast återanvänds 

– Människor äter mer än 20 kilo plast under sin livstid – det motsvarar ett kreditkort i veckan (förutsatt att vi äter/dricker som vi gör i dag och att en livstid är 80 år)

– Hälften av all plast som årligen tillverkas (380 miljoner ton) är för engångsbruk 

– En havsstudie visade att alla musslor i ett område innehöll mikroplaster 

– 1 miljon havsdjur dör årligen av plastförgiftning 

Taggar

Dela