Nyheter

Över ett halvårs väntan för att förnya pass

Nyheter Vill du ut och resa? Ha is i magen, visar en undersökning som Värnamo.nu har gjort.

Anette Timmer, gruppchef vid Värnamopolisens reception. Arkivbild: Martina Ojala

Det är högtryck för att förnya sitt pass på landets passkontor just nu. Vanligtvis är det någon veckas väntetid på landets passkontor, men släppta restriktioner har resulterat i ett jättetryck. Nu är det ett halvårs väntan på polisstationerna i Värnamo, Jönköping och Eksjö, som utfärdar pass i länet. 

– Den 5 oktober är den tidigaste tillgängliga tiden för att få förnya sitt pass i Värnamo, hälsar Anette Timmer på polisstationen i Värnamo.

– Jag har i dag släppt ett hundratal tider, vilka redan är uppbokade. Vi har tre fotostationer och personal som är villiga att göra allt för att medborgarna ska få sina pass/ID så just nu öppnar vi allt vi kan och har släppt tider både innan och efter våra ordinarie öppettider.

I förra veckan berättade P4 Östergötland att folk säljer passtider på den svarta marknaden.   

Hur ser du på den här saken?

Det är naturligtvis inte bra när detta används på ett sätt som det inte är tänkt.

Är det något ni har märkt av här i Värnamo?

– Nej.

Hur säkerställer ni att sådana här saker undviks? 

 – Det är nog svårt att göra något åt detta i nuläget. Just nu har vi en situation som vi inte har haft innan (även om vi kan ha lite längre väntetider visa delar av året) men inte så här långa.

Hur ser du på att gruppchefen i reportaget (Anne-Sofie Nystrand) menar att det är omoraliskt men inte brottsligt att sälja passtider? 

Som jag skrev innan så är inte det här bra då det används på ett sätt som det inte är tänkt. Polismyndigheten ser inte att det generellt är brottsligt om en enskild bokar en passtid för att sedan överlåta den till någon annan. (Det är dock inte möjligt att uttala sig för samtliga fall. Skulle en polisanmälan göras angående ett misstänkt brottsligt agerande kommer polismyndigheten som alltid att göra en bedömning av om det anmälda kan antas utgöra ett brott eller inte.)

Taggar

Dela


3 reaktioner på Över ett halvårs väntan för att förnya pass

Sverige klarar inte av av att förse sina medborgare med pass .
Klarar inte polismyndigheten av att köpa in fler kameror så borde de acceptera att andra fotar också som det gjordes tidigare. Byt ut de i ledande ställning på polismyndigheten, de är inte kapabla att sköta sitt uppdrag.

Kommentarsfunktionen är stängd