Nyheter

Ett betydelsefullt initiativ

Nyheter Ett Facebook-inlägg väckte Carina Svenssons engagemang. Nu skänker hon tillsammans med Helen Hjalmarsson och många fler tröst och trygghet åt landets barn. 

Genom initiativet Tröstemöss skänker Helen Hjalmarsson och Carina Svensson och många fler tröst och trygghet åt landets barn.   [1/18]

Idén föddes i Danmark 2017 efter ett initiativ från Maj Richter Petersen, som gick ut på att virka, sticka eller sy små Tröstemöss för att ge trygghet åt ledsna och rädda barn vid sjukhusbesök.  [2/18]

Sedan starten 2019 har Facebook-gruppen Tröstemöss Sverige mer än 5 400 medlemmar och har tillsammans gjort mer än 60 000 Tröstemöss som har delats ut till sjukhus i Sverige.   [3/18]

När Carina har kontrollerat att Tröstemössen är godkända läggs de i plastpåsar tillsammans med ett visitkort.  [4/18]

Bild på en så kallad personalmus, som vårdpersonal kan ha i fickan som en extra trygghet för barnens skull.  [5/18]

En liten goding. Bild: Privat  [6/18]

Helmer Hård hjälper farmor att packa! Bild: Privat  [7/18]

Helmer Hård tycker om att hjälpa farmor med Tröstemössen. Bild: Privat  [8/18]

Helen och Mathilda på akuten. Bild: Privat  [9/18]

Helen Hård fyller upp lådan med Tröstemöss. Bild: Privat  [10/18]

Glad personal på hudmottagningen som tar emot en leverans av Tröstemöss. Bild: Privat  [11/18]

Glad personal på röntgenavdelningen som tar emot en leverans av Tröstemöss. Bild: Privat  [12/18]

Ann Karlsson på Bra Liv Vråens vårdcentral tar emot en leverans av Tröstemöss. Bild: Privat  [13/18]

Bilder från det första Tröstemösscaféet. Bild: Privat  [14/18]

Bilder från det första Tröstemösscaféet. Bild: Privat  [15/18]

Bilder från det första Tröstemösscaféet. Bild: Privat  [16/18]

Bilder från det första Tröstemösscaféet. Bild: Privat  [17/18]

Bilder från det första Tröstemösscaféet. Bild: Privat  [18/18]

Ett betydelsefullt initiativ. Det kan man säga när Carina Svensson från Hånger tog initiativet till att bli ambassadör i Värnamo för Tröstemöss Sverige. 

– Efter att jag hittade gruppen Tröstemöss Sverige tänkte jag direkt att det här är något för mig. Jag kontaktade då Helen Hjalmarsson som hängde på den här idén, säger Carina Svensson.  

Idén föddes i Danmark 2017 efter ett initiativ från Maj Richter Petersen, som gick ut på att virka, sticka eller sy små Tröstemöss för att ge trygghet åt ledsna och rädda barn vid sjukhusbesök. 2019 tog Mette Martensen Kjellgaard med sig idén till Sverige som hon utvecklade och har i dag 23 ambassadörer. Sedan starten 2019 har Facebook-gruppen Tröstemöss Sverige mer än 5 400 medlemmar och har tillsammans gjort mer än 60 000 Tröstemöss som har delats ut till sjukhus i Sverige. 

– I Värnamo har vi delat ut cirka 900 Tröstemöss till akuten, barn- och ungdomsmottagning, hudmottagning, röntgen och Bra Liv Vråens vårdcentral. Min uppgift som ambassadör är att kontrollera varje Tröstemus så att de håller kraven. Alla Tröstemöss måste tvättas i 60 grader och tumlas, som jag sedan lägger i små plastpåsar med ett visitkort. 

– Vi fick frågan om vi ville ta emot Tröstemöss för att dela ut till mycket ledsna barn, vilket självklart var positivt. Vi har sedan tidigare en ”skattkista” med lite leksaker att dela ut till barn som besöker oss, men tröstemössen är ett välkommet komplement, säger Margareta Nyberg, verksamhetschef på Bra Liv Vråens vårdcentral om initiativet. 

Även verksamhetschefen Julie Thorvaldsson på barn- och ungdomsmottagningen på Värnamo sjukhus berömmer initiativet.

– Tröstemössen är ett jättefint och bra initiativ. Det är roligt att kunna erbjuda barn som kommer till oss för behandling eller provtagning en fin och tröstande belöningsleksak som hjälper till att skapa en positiv bild av mötet. Ett bra komplement till de belöningsleksaker vi har och uppskattas framförallt av de yngre barnen, säger hon i en kommentar till tidningen. 

Den första lördagen i mars anordnades Värnamos första Tröstemösscafe. Träffen lockade ett antal kvinnor, som känner att de vill engagera sig i Tröstemöss Värnamo. 

– Vi har efter träffen fått en otroligt respons från många av våra medlemmar i Tröstemöss Sverige. Jag vill också berätta vilken stor betydelse en Tröstemus kan göra. Helen Hjalmarsson fick en tygdonation från Mette för att sy Tröstemöss. Det blev 90-tal Tröstemöss som skickades till Ukraina. Behovet är stort på deras sjukhus. Vid behov av fler Tröstemöss kontakta jag våra medlemmar i Sverige. Flera avdelningar på Värnamo sjukhus står på kö…  Helen och jag känner att det uppskattas när vi lämnar Tröstemöss samtligt som de får information om vad Tröstemöss är för något, hur Tröstemöss startade och att det är en frivilligorganisation, säger Carina Svensson. 

Tröstemösscaféet gav blodad tand och om ett par veckor sker nästa träff i Pelikanhuset i Värnamo. 

– Alla är välkomna, så anmäl er gärna. Tänk på att fem Tröstemöss tröstar fem barn. Undrar ni något, kontakta mig, avrundar Carina Svensson. 

Kraven för Tröstemöss och andra smådjur är:

– ALLA Tröstemöss blir kontrollerade av ambassadörerna innan de överlämnas till sjukhusen. När ambassadören har tvättat och torkat Tröstemössen kontrolleras att svansen, öronen och ögonen sitter fast ordentligt. Ambassadören kontrollerar också om Tröstemössen är virkade så tätt så att fyllningen inte kan komma ut genom maskorna. Tänk på att små barn ofta tar Tröstemöss i munnen. 

– Tröstemöss måste uppfylla minimumkrav i förhållande till kvävningsrisken, det vill säga de måste vara minst 5,71 centimeter långa (utan svans) eller minst 3,17 centimeter i diameter (motsvarande 9,95 centimeter runt om). De måste kunna ligga i en barnhand från cirka 1 års ålder.

– Ögon skall sys på Tröstemusen och det är viktigt att de sys fast ordentligt. Det är inte tillräckligt med en fransk knut, de måste sys med extra stygn. Tröstemöss Sverige rekommenderar att ögon och nos sys på innan Tröstemusen fylls då risken finns att stoppningen annars kan dras ut.

– Svansen får inte vara för lång (max 15 centimeter lång) Svansen skall fästas mycket noga, vi vet att barnen ofta drar mycket i svansen och den får absolut inte lossna eller hänga på en lös tråd.

– Öronen skall också fästas ordentligt.

Nosen – passa på att fästa tråden ordentligt om du virkar från svansen mot nosen. Detsamma gäller den andra vägen. Kom ihåg att fästa starttråden. Det är inte nog att bara knyta tråden.

Akta så att du inte får fiberfyll i maskorna, när du syr ihop – vi ser ofta att fyllningen är synlig.

Inga plastdelar! Inte ens säkerhetsögon.

Tröstemöss måste tillverkas i 100 procent bomulls- eller bambugarn, med fiberfyllning (Tröstmöss Sverige använder ENDAST NY FYLLNING) som kan tvättas i 60 grader. (Sköldblad-kudde från Ikea och Breidtinden från Jysk passar bra för Tröstemöss)

– Sydda Tröstemöss skall tillverkas i bomullstyg, bomullsjersey eller hambutyg

Tröstemöss skickas/överlämnas till en ambassadör som sedan ordnar med tvätt och paketering innan de lämnas vidare till barnavdelningarna.

När allt detta är sagt, så vill alla vi ambassadörer tacka dig för att du göra en stor skillnad med en liten tröstemus.

Källa: Tröstemöss Sverige

Taggar

Dela


Läs mer

Populärt Tröstemösscafé

1 reaktion på Ett betydelsefullt initiativ

Tack för ni gör dessa tröstemöss, min son fick en på akuten när vi var där på besök. Nu är det en av hans favoritleksaker. 💐

Kommentarsfunktionen är stängd