Nyheter

EON: ”Tror på mix av lösningar”

Nyheter Framtidens elförsörjning stod i fokus under frukostmöte.

Framtidens elförsörjning stod i fokus under frukostmöte.

Det digitaliserade samhället ställer helt nya krav på världen. Enligt bedömningar förväntas elbehovet öka med mellan 30 till 50 procent fram till och med år 2050 och med en ambition om en fossilfri fordonsflotta ställs allt större krav på samhället. På morgonens frukostmöte stod säkrandet av den framtida elförsörjningen i fokus, i form av en paneldiskussion med EON och Värnamo Energi. 

– För stunden har Svenska Kraftnät en flaskhals i kraftöverföringen från norr til söder och de kommer att göra betydande investeringar framöver för att få bukt med problemet. EON har lagt sin största investeringsplan någonsin, när vi mellan 2020 och 2023 investerar över 16 miljarder kronor i de svenska elnäten för att möta den ökade efterfrågan, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på EON.

Även Värnamo Energi satsar friskt de kommande åren med nya mottagningssationer, nya nätstationer och utbyte av alla elmätare fram till och med 2024.

– Vi investerar för ungefär 300 miljoner de kommande åren och det handlar först och främst om att möta klimatkraven. Vi ser att det går åt ungefär 50 megawatttimmar energi i Värnamo och även om vi ser en ökning framöver så ser vi inga akuta effektproblem i vår region eller elnät. Med de investeringsplaner vi har kommer vi att kunna hantera det, säger vd:n Malin Classon.

EON har märkt av ett allt större intresse för alternativa energikällor. 

– Vi på EON tror att vätgasen har en framtid, speciellt som bränslekälla på transportsidan. Vi tror att solenergi och storskaliga vindkraftsparker kommer att vara betydande, men även att flexibilitetslösningar kommer att vara användbara. Vi tror på en mix av olika lösningar: fjärrvärme, vätgas, sol-, vind- och vattenkraft, säger Peter Hjalmar.

Malin Classon ser flera utvecklingsområden. 

– Det vi har sett i Värnamo är sedan flera områden har gått över till fjärrvärme så har deras abonnemangskostnaders sänkts rejält. Även effektstyrning är en viktig fråga. Att definiera användningen av energi är en sådan lösning men även batterilagring, även om det kvarstår mycket utveckling på området. 

Taggar

Dela