Nyheter

En smakfull nationaldag

Nyheter 250 kilo marsipan, 3 500 ägg, 300 kilo vaniljkräm och 400 liter grädde. Siffrorna är stora när smålänningarnas nationaldag firas.

Med stor glädje färdigställer Henrik Jonsson marsinpanlängderna.  [1/4]

En färdig marsipanlängd, komplett med hyllningstext och ros.  [2/4]

Mellan 1 200 till 1 400 prinsessbakelser skapas inför högtidsdagen.  [3/4]

Massipan står i fokus på "Fössta tossdan i mass".  [4/4]

Det råder en hög intensitet i konditoriet på Ringvägen i Värnamo under onsdagsförmiddagen. Bakverk efter bakverk ställs upp och görs i ordning inför ”Fössta tossdan i mass”.

– Det här är en av de största dagarna i branschen under året, tillsammans med bland andra fettisdagen och studentfiranden. Vi kommer att jobba i ett helt dygn nu för att få allt klart. Vi pratar om närmare 600 till 700 marsipantårtor och 1 200 till 1 400 marsipanbakelser, säger Fredrik Olsson, vd för Ditt Café.

En insats av sådan karaktär kräver en hel del ingredienser.

– Vi gör av med ungefär 250 kilo grön marsipan, cirka 300 kilo vaniljkräm och 400 liter grädde. Som ett exempel går det åt 150 liter ägg eller 3 500 ägg, bara till tårtbottnarna, säger Fredrik Olsson.

Som vi tidigare under morgonen berättade etablerades ”Fössta tossdan i mass” 2010 och hamnade i mediernas blickfång 2015. Henrik Jonsson berättar om massipantååtans betydelse för nationaldagen.

– Första året jag uppmärksammade det hela, bakade jag mellan tio till 20 tårtor. Året efter blev det ett 50-tal. Sedan var det i gång.

Taggar

Dela


1 reaktion på En smakfull nationaldag

Det blev den halländska varianten, Östras från Smålänningens Marknad, för min del. God den ock.

Kommentarsfunktionen är stängd