En smakfull nationaldag
Nyheter 250 kilo marsipan, 3 500 ägg, 300 kilo vaniljkräm och 400 liter grädde. Siffrorna är stora när smålänningarnas nationaldag firas.
Det råder en hög intensitet i konditoriet på Ringvägen i Värnamo under onsdagsförmiddagen. Bakverk efter bakverk ställs upp och görs i ordning inför ”Fössta tossdan i mass”.
– Det här är en av de största dagarna i branschen under året, tillsammans med bland andra fettisdagen och studentfiranden. Vi kommer att jobba i ett helt dygn nu för att få allt klart. Vi pratar om närmare 600 till 700 marsipantårtor och 1 200 till 1 400 marsipanbakelser, säger Fredrik Olsson, vd för Ditt Café.
En insats av sådan karaktär kräver en hel del ingredienser.
– Vi gör av med ungefär 250 kilo grön marsipan, cirka 300 kilo vaniljkräm och 400 liter grädde. Som ett exempel går det åt 150 liter ägg eller 3 500 ägg, bara till tårtbottnarna, säger Fredrik Olsson.
Som vi tidigare under morgonen berättade etablerades ”Fössta tossdan i mass” 2010 och hamnade i mediernas blickfång 2015. Henrik Jonsson berättar om massipantååtans betydelse för nationaldagen.
– Första året jag uppmärksammade det hela, bakade jag mellan tio till 20 tårtor. Året efter blev det ett 50-tal. Sedan var det i gång.
Det blev den halländska varianten, Östras från Smålänningens Marknad, för min del. God den ock.