Nyheter

En skapande samverkan

Nyheter Gymnasieelever får genom ett utbytesprojekt chansen att bredda sin kompetens. – Det är inspirerande att se svenska och tyska ungdomar som hjälps åt och lär av varandra, säger läraren Ann-Charlotte Hartig.

Sistaårseleverna Vilgot Svensson, Melvin Eriksson, William Hjalmarsson och Selma Holm är fyra av eleverna som deltar i Finnvedens gymnasiums utbytesprojekt med gymnasieskolan i Hannover. Bild: David Alin

Erasmus+ är ett EU finansierat program för utbildning, utbyten och samarbeten inom högre utbildning, yrkesutbildning, skola (inklusive förskola och barnomsorg), vuxenutbildning, ungdomsfrågor och idrott.

2019 inledde arbetslaget på teknikprogrammet på Finnvedens gymnasium ett samarbete med en tysk gymnasieskola i Hannover. Syftet var bland annat att utveckla elevernas förmåga att samarbeta över gränserna inom teknik samt att synliggöra att teknikutbildningar lämpar sig för såväl tjejer som killar.

– Sverige och Tyskland är, och har varit, framstående industrinationer och de har byggt sin välfärd på sin kompetens inom teknikområdet. Nu står båda länderna inför svårigheter med sin framtida kompetensförsörjning. Det råder en väldig brist på ingenjörer och det här är ett sätt att främja intresset för teknik, både för svenska och tyska ungdomar. Vi måste arbeta aktivt för att få fler elever att söka tekniska utbildningar och för att få elever att nätverka och då är ett sådant här projekt ett bra sätt, säger läraren Anette Klasson.

Utbytet bygger på att de svenska eleverna arbetar med produktutveckling. Därefter presenteras idéerna för de tyska studenterna, som sedan producerar produkterna i samarbete med de svenska studenterna. Den ursprungliga planen var att en hel skolklass skulle få möjlighet till utbyte, men på grund av pandemin har fokuset legat på projekt i mindre skala. Fyra av studenterna som deltar i utbytet är sistaårseleverna Selma Holm, William Hjalmarsson, Melvin Eriksson och Vilgot Svensson. I våras läste de produktutveckling och besökte tillsammans med lärare Tyskland under fem dagar.

– Det var riktigt intressant. Man såg tydliga kontraster i hur man jobbar. Här läggs mycket fokus på undervisning i klassrummet, medan de i Tyskland har en riktig maskinpark som de utbildas i. Samtidigt var tyskarna imponerade över hur vi arbetar med produktutveckling. En annan sak som skiljer oss från tyskarna är relationen med lärarna. Här är lärarna mer vänskapliga, man kan lära känna dem på ett helt annat sätt än i Tyskland, säger kvartetten.

På agendan stod bland annat givande studiebesök.

– Vi gjorde ett studiebesök på Volkswagen-fabriken i Wolfsburg. Det var riktigt häftigt. Där jobbar 60 000 människor, bara på utvecklingsavdelningen arbetar 6 000 människor. Det var som en stad med eget apotek, kraftstation med mera. Jag lärde mig mycket om hur de arbetar med Lean där, säger Vilgot Karlsson.

Senare under våren kom de tyska studenterna till Värnamo för att få en inblick i hur svenska teknikstudenter utbildas. På schemat stod bland annat diskussionsforum och studiebesök. Det var i samband med det besöket som ett frö såddes till kvartettens UF-företag: ClearWood UF. Med hjälp av spillträ designar företaget inredningsprodukter som gjuts med ekologiskt träepoxylim.

– Tyskarna pratade hela tiden om natur, skogar och vatten. Då tänkte vi, att vi ska försöka få fram passande produkter under UF-tiden. Vi hade olika förslag, men landade i skärbrädor och bordsunderlägg. Vi gör våra produkter i aspträ. När materialet färgläggs kommer ådrorna fram i träet och det ser ut ungefär som en å. På det sättet får konsumenterna moment av både vatten och skog. Vi ska snart börja tillverka produkterna och vi har kontakt med några av de tyska eleverna som hjälper till med försäljningen och översättningen av produktbeskrivningen till tyska. Vill ni veta mer, kontakta oss gärna via våra sociala medier, säger kvartetten.

– Det är inspirerande att se svenska och tyska ungdomar som hjälps åt och lär av varandra och roligt att få visa upp våra verksamheter, avrundar Ann-Charlott Hartig, tysklärare på Finnvedens gymnasium i Värnamo.

Taggar

Dela