Nyheter

En skänk från ovan

Nyheter När pandemin gjorde sitt intåg var Bernt Texén på väg att lägga ned sin verksamhet. Men högre makter ville annat. Nu har OSS-hjälpen i Bor fått en ny butiksansvarig. 

OSS-hjälpen i Bor har fått en ny butiksansvarig. Bernt Texén har lämnat över nycklarna till Stoja Vranjes. Bakom duon återfinns Staffan Lindblom.

För Bernt Texén har förmågan att göra en insats för att hjälpa fattiga varit hans hjärtefråga. Han har under de senaste 30 åren gjort 115 hjälpresor till Belarus, 20 resor till Rumänien och 25 resor till Litauen. Allt för att stötta människor som lever i fattigdom och nöd. 

Vi har nu från 1992 till i dag förmedlat cirka 6 000 kubikmeter material, bestående till största del av kläder. Hjälpsändningarna har även innehållit sjukvårdsutrustning som kryckor, rullstolar, rullatorer med mera till sjukhus och vårdcentraler. Vi har även kört ner ambulanser till Belarus och Litauen. Du skulle ha sett reaktionen en läkare gav mig, när jag hade med mig rullstolar till ett sjukhus. Han studsade av glädje, säger Bernt Texén.

Den ideella organisationen OSS-hjälpen, OSS står för Oberoende statens samvälde, startades 1999 i Bor. För att finansiera resorna, öppnade organisationen 2001 en second hand-butik i samhället, där all vinst går till finansiering av transporter och mediciner. I 19 års tid har Bernt Texén drivit butiken, men coronapandemins intåg höll på att förstöra hans livsverk. 

– Jag tänkte direkt: måste jag lägga ned butiken? Då är det snart slut med hjälpsändningar och allt runt omkring, säger Bernt Texén.

Texén vände sig till högre makter och bönesvaret kom i höstas, när Stoja Vranjes flyttade till Bor.

– Det känns som att ödet ville att jag skulle flytta hit. Jag hade aldrig funderat på att bo i Bor. Jag bara sökte en lägenhet och fick den. Det känns som att något har lett mig hit. När jag hörde att Bernt var på väg att lägga ned verksamheten, så kände jag direkt: den ska inte läggas ned, det får inte ske. Bernt har verkligen gjort stor skillnad för många människor och för mig var det naturligt att ta över ansvaret, säger Stoja Vranjes. 

– För mig var det en enorm befrielse att Stoja ville ta över ansvaret. Det här har känt så bra för mig från första stund. Jag har skickat så många böner upp och för mig är du ett bönesvar, säger Bernt Texén.

Stoja Vranjes är precis som Bernt Texén en människa van vid att arbeta med hjälporganisationer. Efter att ha gått i pension 2016, har hon i flera omgångar volontärarbetat på Erikshjälpen i Värnamo. Med ett stort engagemang tar Stoja Vranjes sig nu an utmaningen att driva vidare OSS-hjälpen.

– Det här har blivit mitt skötebarn. Så länge jag kommer att köra på, ska butiken leva vidare. Vi har utökat öppettiderna fram till sommaren och välkomnar fler volontärer som kan komma hit och hjälpa till, säger Stonja Vranjes. Jag vill rikta ett stort tack till alla våra gåvogivare, kunder och alla som har bidragit på något sätt. Utan all den hjälp vi har fått från omgivningen, så har vi inte kunnat åstadkomma det vi har gjort och kommer att göra. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på En skänk från ovan

Redaktionen svarar: Det är jag som ska tacka, som fick möjlighet att berätta om det hela.

Mvh
David, reporter

Kommentarsfunktionen är stängd