Nyheter

En skål för framtiden

Nyheter Ett inköp väckte Fredrik och Jennie Carlséns uppmärksamhet. Nu får paret utlopp för det gemensamma intresset för mat och dryck.

Bilder: David Alin

Fredrik och Jennie Carlsén skålar för satsningen på mikrobryggeriet Wernamo Craft Brewery och restaurangen Wernamo Brygghus.   [1/6]

Det pågår en febril aktivitet bakom gardinerna i Best Western Värnamos lokaler. Väggar görs i ordning, takplattor sätts på plats och golv läggs på plats.  [2/6]

På den här ytan står bryggeriet på plats inom kort.   [3/6]

Bryggverket väntar på att komma på plats.   [4/6]

Tre jästankar väntar på att komma på plats. Uppskattningsvis kommer bryggeriet kunna producera uppåt 10 000 liter per år.  [5/6]

Där hotellgästerna i dag tar sin frukost är planen att en bar med tolv tappar ska ta plats. Förutom öl på tapp kommer det att finnas ett brett utbud av öl på både flaska och burk.  [6/6]

Det pågår en febril aktivitet bakom gardinerna i Best Western Värnamos lokaler. Väggar görs i ordning, takplattor sätts på plats och golv läggs på plats. I ett hörn står ett bryggverk, i ett annat tre tankar: grunden till Fredrik och Jennie Carlséns mikrobryggeri Wernamo Craft Brewery och restaurangen Wernamo Brygghus.

– Vi har känt ganska länge att det vore kul att kunna göra något ihop. Vi har arbetat som lärare ganska länge och känner båda två att vi även vill prova något annat, det är så lätt att tiden bara går. Det är ett stort steg att ta, men vi har vuxna barn och känner att om det är någon gång vi har chansen att göra det vi vill och har drömt om så är det nu, säger Jennie Carlsén.

– Genom utbildningen till bryggeritekniker har jag lärt mig så otroligt mycket och fått ett otroligt kontaktnät. Jag tror att det är nyttigt att bryta mönster och göra något annat. För oss är det här ett kall. Mat och dryck är något vi verkligen är intresserade av och brinner för och som vi båda tycker är spännande och roligt. Med ett inglasat ölbryggeri mitt i restaurangen vill vi sätta Värnamo på ölkartan, säger Fredrik Carlsén. 

Paret har alltid haft ett stort intresse för mat och dryck. Hemmavid lagrar de rom i egna ektunnor, men en tidigare kollegas inköp av ett minibryggverk väckte parets nyfikenhet att även tillverka eget öl, vilket de kom i gång med förra sommaren i samband med att Fredrik sökt och kommit in på utbildningen till bryggeritekniker vid yrkeshögskolan i Kristianstad.

– Det är så spännande med hantverksöl. Du får möjlighet att experimentera med smaker och dofter. Man känner sig nästan som en kock, säger Fredrik.

För några år sedan växte en tanke fram om att flytta till Italien för att starta ett bed and breakfast, sedan kom covid emellan. Då vändes blickarna mot att göra någonting på hemmaplan. Paret sålde in sin idé om ett mikrobryggeri och en restaurang i form av ett brygghus till Svante Stenervik och Martin Baum som driver Meeting Småland Hotel Group, där Best Western Hotel Värnamo, Best Western Hotel Vrigstad och Hotel Ullinge ingår.

– De ville utveckla sin verksamhet och såg det här som en passande matchning. De har en otrolig erfarenhet tillsammans och kan den här branschen innan och utan. Vi är otroligt tacksamma att de är med på det här. De är bra stödhjul för oss, säger Jennie.

– Vi tänker oss det här stället som en gammaldags kvarterskrog med ett brett och varierat ölutbud. Det ska finnas en öl för alla. Vi är ölturister och brinner för att åka runt och besöka både bryggerier och pubar för att låta oss inspireras och samla på oss erfarenheter. Det är dessa erfarenheter vi tar med oss in i den här verksamheten. Vår vision är att folk ska komma hit och hänga, dricka öl, äta mat, spela brädspel och ha det trevligt. Vi vill även ge människor möjligheten att upptäcka det breda ölutbudet och har planer på att erbjuda provsmakningsbrickor med olika ölsorter. Vi hoppas att det här ska bli en ny samlingspunkt, säger Jennie.

För att stilla sin hunger efter att få visa upp sina kunskaper för omvärlden har paret skapat och kontraktsbryggt en egen öl på ett annat bryggeri: Åkantens Lager. På etiketten syns Åbron.

– Våra lokaler ligger så vackert beläget med Lagan precis intill så det kändes som en passande början. Vi vill ha en lokal prägel på vår verksamhet och vi har planer på flera andra ölsorter som pryds av lokala motiv, säger Jennie.

– Vår plan är också att kunna leverera till Systembolaget framöver. Vi gillar att gå och titta på det lokala sortimentet, så det vore kul att få leverera dit, både lokalt men även genom onlinebeställningar. Tanken framöver är att anordna bryggkurser, ölprovningar och bryggerikvällar för de som är intresserade och vill lära sig mer. Då får de vara med om hela processen. Sedan har vi även planer på olika aktiviteter och temaveckor. Exempelvis Oktoberfest med tyskt öltema, Tjeckiens nationaldag med fokus på det tjeckiska ölutbudet eller varför inte fjärde juli? Planerna är många och vi har satt upp delmål på vägen, men vi tror på det här. Det här stället ska bli en mix av influenser av ställen som vi själva skulle vilja besöka, fast ännu bättre, avrundar Fredrik.

Taggar

Dela


2 reaktioner på En skål för framtiden

Kommentarsfunktionen är stängd