Nyheter

En person till sjukhus när a-traktor körde av vägen

Nyheter Vid 22.38 under onsdagen inkom larm en a-traktor som kört av vägen.

Olyckan inträffade på riksväg 27 söder om Bor. Vägen stängdes av under räddningsarbetet och en person fick medfölja ambulans till sjukhus med okänt skadeläge.

Genrebild Per Bunnstad

Taggar

Dela


14 reaktioner på En person till sjukhus när a-traktor körde av vägen

Att dessa fordon påverkar trafikrytmen negativt på våra landsvägar är ett odiskutabelt faktum. Har man en annan åsikt har man förmodligen inte kört personbil på allmän väg de senaste åren. Populariteten pga förenklade regler, som lett till ett kraftigt ökat antal, har i sanning inte gjort situationen bättre.
Dock, det stora problemet är att många av dessa fordon verkar framföras lagligt på större vägar, men i normal personbils hastighet eller högre på mer undanskymda sträckor. Inte minst antalet svåra singelolyckor senaste tiden vittnar om att så är fallet. Man är outbildad att framföra personbil och runt 15 år gammal, vilket innebär att vårdnadshavare har yttersta ansvaret enligt lag att bilarna inte mixtras med. Tar man det ansvaret? Priset för att inte göra det riskerar att bli högsta tänkbara.

Sven: Jag är av annan åsikt och har kört bil i 25 år, varav mestadels av den tiden har varit pendling på landsvägar, både för jobb och fritid. Att det finns de som fuskar och kör för fort är ingen ursäkt för kollektiv bestraffning. Jag blir omkörd varje dag av vanliga bilister som ska köra om i 150 på 80-vägarna, gärna i kurvor och när det är långa köer med bilar så de sicksackar in och ut. Men det märks ju vad folk här väljer att lägga sitt fokus på.

De gånger jag hamnat bakom a-traktorer har man bara fått finna sig och vänta på ett bra och säkert tillfälle att köra om. Och det händer inte så mycket att du kan lägga någon grund i att folk som inte stör sig på a-traktorer aldrig kör bil. Vi har bara respekt för andra trafikanter även om vi får sänka farten en stund. Det är inte svårt eller jobbigt om man planerar sin körning. A-traktorer har lika stor rätt som du att vara på vägarna. Helt ärligt så har de flesta a-traktorer visat stor hänsyn och flyttat sig ut i kanten så gott de kan och till och med stannat så fort tillfälle ges.

Ska vi förbjuda bönder att köra med sina traktorer på vägarna också? Borde ju vara samma problem för dig när de är ute och kör på vägarna. De kör ofta på vägarna där jag kör och eftersom du drar parallellen att jag inte kör så ofta om jag tar hänsyn till a-traktorer så borde du stöta på även dem ofta. Eller är det kanske inte ett problem för dig när det inte är en ungdom bakom ratten?

Ska vi jämföra hur många olyckor som skett med vanliga personbilar och hur dåliga förare det finns som faktiskt har tagit körkortet och därmed har den utbildning som ska göra dem säkra i trafiken? Jag kan också tycka det borde finnas utbildning specifikt för a-traktorer, inte bara ett moppekort, men inte en enda utbildning i världen kan få vissa att ha trafikvett och då tänker jag främst på äldre förare i vanliga bilar som borde visa mer vett och vara ett föredöme istället.

Klart föräldrar har yttersta ansvaret. Det innebär att de ska se till att a-traktorn är säker och laglig. De har också ansvar att se till att deras ungar blir självständiga och redo för vuxenlivet som kommer braka ner på dem om bara några år. Det betyder inte att de ska förbjuda sina ungdomar att kunna transportera sig bara för att du har bråttom någonstans. Det är ditt ansvar att planera din resa i god tid och visa ansvar till andra trafikanter. Det första man lär sig i körskolan är att grundregeln är att man ska visa hänsyn och respekt till medtrafikanter. Har du glömt den biten?

Hej Elin!

Tack och lov att det gick bra under omständigheterna och skönt att höra att du fått komma hem. Fortsätt att köra vidare och njut av livet!

Carl; Cyklar du en mil på vintern på oplogade vägar i alla väder? Varför ska vuxna ha ansvar för att köra sina ungdomar överallt? Det är inte små barn vi pratar om och tiden är knapp för alla. Och då blir det ju plötsligt mer trafik inne i samhället. Stoppar inte det upp trafiken menar du? Det är högst 40 i stan så det spelar inte någon roll om det är vanlig bil eller EPA. Ska inte gå fortare än så ändå. Varför pratar du om stadsbussar när jag påpekar att problemet med infrastruktur finns i kransorterna? Då år väl problemet lika stort hos vuxna förare som de också kan ta stadsbussarna om de bor inne i stan. Det är inte ens relevant då jag pratar om kransorter och landsbygd utanför Värnamo. Håller med dig helt och hållet att de inte ska behöva lägga miljoner på infrastruktur i småorterna så därför ska ungdomar ha tillgång till att ta sig fram och tillbaka på annat sätt. Och man ska inte vid 16-17 års ålder behöva bli skjutsad fram och tillbaka så fort man ska ha ett socialt liv. De flesta föräldrar har faktiskt inte den möjligheten om man har mer än ett barn.

Världen förändras och det faktum att du sitter och är emot förändring som gynnar ungdomar som är vår framtid är oroväckande. Det krävs mer och mer för att ungdomar ska kunna ta sig framåt i livet och att du säger att ungdomar ska sitta isolerade ute på landet bara för att du inte hade a-traktor när du växte upp är bortom all logik. Fanns inte internet heller men ändå sitter du här och utnyttjar det för att hata på ungdomskultur. Cyklister och fotgängare stoppar också upp trafiken men det gav du ju som förslag till transport. Att ungdomarna ska cykla på mörka landsvägar mitt i vintern för att. Ja för vaddå? Jag har inte sett dig ge en enda motivering till varför a-traktorer är så hemska. Du sitter bara och hatar på ungdomarna själva. Hur är de ens i vägen för dig om du cyklar och går överallt?

Hej! Elin här jag som var den olycksdrabbade. Har kommit hem från sjukhuset och mår under omständigheterna bra. Tack för er omtanke! Väjde för ett djur på vägen hem från mitt extrajobb. Hade gärna cyklat till min extrajobb om möjlighet fanns men har 15 kilometer in så e-pan har möjliggjort extremt mycket.

Fy vilket hat mot ungdomar ni har. Titta lika mycket på vuxna förare som du tittar på ungdomar så ska du se att ungdomarna inte alls är överrepresenterade med att hålla på med mobilen under körning. Och då sitter de i fordon som kan gå bra mycket fortare, gärna i rusningstrafik dessutom samtidigt som man tydligen har mer bråttom än alla andra runt omkring sig. I Värnamo med omnejd? Vad finns det att ha bråttom till ens?

Carl: Så de ska gå och cykla om de bor 1 mil ut på landet? Eller om de bor i kransorterna där det inte finns någon infrastruktur? Skulle du gå och cykla det? Hur stoppar de upp trafiken annars om du tror alla bor på cykelavstånd, då det är högst 40 som gäller?

Ungdomar ska inte sitta isolerade bara för att ni är bittra. Jag ser det bara positivt att det finns A-traktorer att tillgå när det ska snålas in på infrastruktur och ungdomsaktiviteter i kransorterna. För att inte tala om att dessa ungdomar får mer vana för trafik när de väl ska ta körkortet. Inte för att det verkar hjälpa vuxna förare i vanliga bilar som tror de har förtur så fort deras bil är av större och dyrare modell, men nej nej. Vi klagar på ungdomar trots att de inte kan ställa till med ens i närheten lika stor skada som vuxna som kör värre än dessa ungdomar.

Ojojoj. Ta inte i så du spricker.
Varför skulle man inte kunna ta cykeln och cykla en mil?
Eller be någon vuxen om skjuts?
Hur vill du ha infrastrukturen? Stadsbussarna går mestadels tomma. Ska man bygga infrastruktur för 2 miljoner människor när det bara bor 20 000?
Tagga ner lite.
A-traktorn och mopedbilar borde förbjudas. Vi kunde leva utan dem så det borde ni också kunna.

Inte förvånande, kan ju bero på mycket, men nio av tio gånger man möter dessa A-traktorer sitter föraren med blicken ner i mobilen, ser det för övrigt väldigt ofta hos moppebilförarna också.

Joje. Tagga ner lite. Du säger en massa saker som jag inte sagt. Jag hatar inte ungdomar och jag är inte emot förändringar. Detta är du som säger.
Varför tar du så illa vid dig? Jag har rätt att tycka illa om epatraktorer och mopedbilar. De är överallt och de påverkar trafiken negativt. Barn ska inte köra dessa bilar bara för att de går max 40, punkt!
Bortskämda barn där många av dessa bilar kostar mer än folks vanliga bilar. Och så har man dem i något år bara. Helt otroligt.
Ska vi ha dessa epor på 100-vägarna tycker du? Med kilometerlånga köer? Kul för ambulans och brandkår som får ligga bakom dessa vid utryckning.

Carl: Jag är lugn. Hur uppeldad du är när du sitter och skriver får stå för dig. Jag tar inte heller illa vid mig men tycker synd om dagens ungdom som har hårdare press på sig än vad vi hade när vi växte upp och så fort det är en EPA inblandat i ekvationen så får de så mycket hat i jämförelse med hur diskussionen går när det är vanliga bilförare som ställer till det.

Du har fullständig rätt att hata något, och jag har fullständig rätt att tycka det är konstigt att man kan hata något bara för att det går långsamt när hög hastighet står för de flesta olyckor i trafiken. Jag lovar dig att de flesta epa-förare försöker undvika de mest trafikerade vägarna så gott de kan men de har fortfarande rätt att vara där. Köer bildas med vanliga bilar också, speciellt vid Bredasten i Värnamo vid rusningstid. Blir ofta totalstopp där från alla håll. Inte heller så kul för utryckningsfordonen. Det är inte Epa-förarnas fel om det skett en olycka och det är inte heller deras fel att vägar som exempelvis 27an byggs som smala 2+1 sträckor utan parkeringsfickor där de kan stanna till och släppa trafiken.

Och att kalla ungdomar bortskämda för att deras föräldrar ger dem möjligheter att transportera sig är otroligt trångsynt! Jag skulle ge mina barn varenda chans de hade till att kunna bli självständiga, kunna få ett socialt liv och utvecklas som människor det betyder inte att de skulle få göra vad de vill. Men att kunna åka själva och träffa sina vänner, skaffa extrajobb och tjäna pengar är inte bortskämt! Det är något jag förväntar mig att man vill att alla människor ska kunna få i livet! Att tro att man ska få ha vägen för sig själv bara för att man kör bil är däremot fruktansvärt bortskämt. Men det är ju inte dig jag pratar om för du cyklar väl överallt?

Joje.
Bra att du är lugn.

Kalla mig trångsynt får stå för dig. Jag är inte trångsynt. Brukar du alltid kalla folk för sådant du själv känner för?
Ska jag sjunka till din nivå och börja kalla dig saker? Nej tack.

Att vara självständig innebär inte att köra epatraktor. Verkligen inte. Är de inte självständiga utan epa, ja då har man gjort något fel.

Att köra ett fordon är inte svårt, att samspela med övriga fordon är mycket svårare. En 15-åring är inte redo att framföra ett fordon, punkt!
Även med körkort som 18-åring är du bara nybörjare.
Men du som kört i 25 år borde väl veta detta.

Bromsa du ner på 100-väg eller 90-väg, njut av din inbromsning. Men lastbilar, speciellt utländska som inte sett dessa slöa fordon förut. Det är en jobbigare inbromsning. Men det borde du veta som kört i 25 år.

Känner inte att det är värt att diskutera detta med dig mer så jag tycker vi lägger locket på.

Njut av livet!

Alltså alla dessa a-traktorer och mopedbilar de stoppar upp trafiken överallt. Varför kan dagens ungdomar inte gå eller cykla? Det ska bara vara åka. Elsparkcykel eller mopedbil. Ni behöver röra på er.

Kommentarsfunktionen är stängd