Nyheter

En närodlad miljonindustri

En närodlad miljonindustri

Nyheter Att handla närproducerad mat i området är populärt. På 2,5 år har omsättningen blivit en miljonindustri.

Mörkret börjar skymta och blåsten tar i. Vi befinner oss på Kärnans parkering i centrala Värnamo. 30 producenter av närodlade produkter väntar på att kunderna ska komma och hämta sina beställda varor. Det är dags för månadens REKO-ring.

– Det här har blivit ett viktigt köpcentrum. Det roligaste av allt är möjligheten att träffa både nya och gamla kunder, säger säljaren Carina Bengtsson från Torskinge utanför Forsheda.

En REKO-ring börjar med en grupp på sociala medier, där både matproducenter och konsumenter är medlemmar. Konsumenterna meddelar i inlägg vad de vill beställa. När det är klappat och klart bestäms tid och plats för alla att mötas upp så att köparna kan hämta sina varor.

– Vi var åtta personer som startade REKO-ringsgrupper i Värnamo och Gislaved under 2018. I dag ansvarar jag,  Jirka Bärnlund Fors från Åsenhöga och Malin Sjöblom från Gislaved för grupperna. Vi var först ut i Jönköpings län och sedan dess har ringar över hela länet bildats, säger Karin Malmsten.

Att det finns ett växande intresse för närproducerad mat i regionen, visar sig inte minst ur ett ekonomiskt pespektiv.

– Fram tills i dag har vi sålt varor för flera miljoner kronor, säger Karin Malmsten.

En av producenterna är grönsaksförsäljaren Elias Werkelid, som är verksam mellan Horda och Rydaholm.

– Det är andra året vi är med och säljer. Det bästa med REKO-ringarna är att vi får träffa nya kunder och knyta kontakter, säger han.

Carina Bengtsson säljer lammkött, lammskinn, grönsaker, ägg och amerikanska blåbär.  [1/4]

Jan-Olov Johansson lämnar ut ägg.  [2/4]

Elias Werkelid från Grantorpets grönsaker delar ut grönsakskassar.  [3/4]

Kunden Helena Sundqvist och arrangören Karin Malmsten.  [4/4]

Taggar

Dela