Nyheter

En morgon med Ukraina i fokus

Nyheter Rysslands invasion av Ukraina och dess konsekvenser stod i fokus under morgonens frukostmöte.

Frida Boklund, regionchef på Företagarna i Jönköpings län, pratade om hur läget ser ut just nu bland länets företagare med fokus på Värnamo.  [1/3]

Kommunens säkerhetssamordnare Marcus Skytt berättade om omvärldsläget och dess påverkan på Värnamo kommun.  [2/3]

Charlotte Knutsson, enhetschef på Värnamo kommun, ansvarar över flyktingboenden. Hon berättade om kommunens arbete i den frågan.  [3/3]

Först på scen var Frida Boklund, regionchef på Företagarna i Jönköpings län. Hon pratade om hur läget ser ut just nu bland länets företagare med fokus på Värnamo.

– 2020 importerade vi varor från Ukraina för 58 miljoner kronor och exporterade varor till Ukraina för 387 miljoner kronor. 67 av de miljonerna kom från Jönköpings län. Råvarubrister kan få stora påverkningar och jag har fått ett antal alarmerande telefonsamtal om att företag kan behöva säga upp personal. Vår juridiska rådgivning har aldrig haft så många antal om hot från cyberattacker och identitetskapning. Frågan en kan ställa sig är hur ersätter länets företag intäkten på 67 miljoner i långa loppet? Sanktionerna mot Ryssland kommer att få konsekvenser och vi har inte sett dem riktigt än. Vi har även ett val till hösten med målet att att valet ska bli korrekt och sanningsenligt, säger Frida Boklund.

Kommunens säkerhetssamordnare Marcus Skytt berättade om omvärldsläget och dess påverkan på Värnamo kommun.

– Vi arbetar mycket med omvärldsbevakning och informationssäkerhet. Vi har även ett uppdrag att rapportera in eventuella incidenter både regionalt och nationellt sätt. Vi analyserar hur situationen påverkar oss lokalt och hur vi kan förebygga sådana här situationer. Vi måste vara säkra på att den information som kommer till oss: var den kommer ifrån och vad den vill uppnå med oss, säger Marcus Skytt.

Charlotte Knutsson, enhetschef på Värnamo kommun, ansvarar över flyktingboenden. Hon berättade om kommunens arbete i den frågan.

– Vi har en kvot på 31 flyktingar som kommer till Värnamo varje år. Den 10 mars fick vi en uppmaning från Migrationsverket att ta fram olika scenarior angående flyktingmottagandet från Ukraina. Tack vare ett fantastiskt näringsliv och ett otroligt engagemang från ideella krafter  och fantastiska medborgare har vi ett färdigt akutboende med 90 platser. Vi hade aldrig klarat oss utan det här engagemanget. Tack!

Taggar

Dela