Nyheter

En lyckad miljonsatsning

Nyheter Föreningsmiljonen väcker intresset bland kommunens föreningar.

Föreningsmiljonen väcker intresset bland kommunens föreningar. Bilder: Arkivbilder. Montage: David Alin

I 2022 års budget inkluderade Alliansen i Värnamo en föreningsmiljon för att bidra till fysisk aktivitet och social gemenskap för personer i alla åldrar. Hittills har intresset varit stort för satsningen, berättar fritidsutvecklare Josefin Gunnarsson som tillsammans med Maja Stenviken arbetar med föreningsmiljonen. 

 – Bara på två månader har vi träffat över 60 föreningar och många är väldigt positiva till föreningsmiljonen och vill skapa aktiviteter i sina föreningar. Vi har haft bra dialoger med föreningarna och de har varit väldigt kreativa. En hel del föreningar har skickat in ansökningar, en del föreningar har förlängt sin aktivitet för den har fallit väl ut och flera föreningar har ansökt flera gånger. Vi ser mycket positivt på föreningarnas intresse att vilja att skapa sociala sammankomster och skapa förutsättningar för rörelse i olika former. Föreningarna tar ett mycket stort samhällsansvar och vi som kommun är väldigt beroende av föreningarna. Vårt mål är att föreningsmiljonen ska vara slut i slutet av året, säger Josefin Gunnarsson. 

Spontanfrisbee, tipspromenader med grillning, sommarbingo, utflykt till Store Mosse, gåfotboll, föreläsningar och yoga är flera exempel på aktiviter som föreningsmiljonen har möjliggjort.

– Det som har varit extra roligt med föreningsmiljonen är att vi har möjlighet att stödja alla åldersgrupper från 0–100 år, att vi kan stödja alla föreningar och att många olika typer av föreningar har skickat in ansökningar. Kravet har varit att man ska vara en förening, att aktiviteten ska innehålla minst 30 minuter fysisk aktivitet ( en promenad räcker), att det ska finnas någon i föreningen som tar ansvar för aktiviteten, att det ska minst vara tre tillfällen och att det får inte vara enbart för medlemmar. Vill man bjuda på fika så står vi för den kostnaden också. Vi har ju förstått efter pandemin att den sociala samvaron är viktig och då kan det vara trevlig att träffas på en kaffe och något enkelt att äta efter avslutad träff, avrundar Josefin Gunnarsson.

Taggar

Dela