Nyheter

En lyckad debut 

Nyheter Ett samtal väckte nyfikenheten. Nu kan Malin Klasson bli svensk mästare.

24-åriga Malin Klasson från Nederby utanför Värnamo kan bli svensk mästare i ostkakebakning. Bild: David Alin

Sedan 2005 har Ostkakans vänner anordnat svenska mästerskapen i ostkakebakning. Uttagningstävlingar anordnas i de tre smålandslänen och i lördags arrangerade Jönköpings läns uttagningstävling på Vrigstad Värdshus. En av de åtta deltagarna var 24-åriga Malin Klasson från Nederby utanför Värnamo.

– Jag har hört i många år att det finns en ostkaketävling, inte minst sedan farmor har varit med och tävlat tidigare. Jag har flera gånger tänkt att jag ska ställa upp men det har inte blivit av. För någon vecka sedan var det en kund som i ett helt annat sammanhang nämnde att ”snart är det dags för ostkaketävling”. Spontant tänkte jag att ”nu ska jag göra det” och anmälde mig. Man ska inte vänta på grejer utan man ska göra det när man kan och så får det bli vad det blir av det, börjar Malin berätta.

Farmor Birgitta följde med Malin till Vrigstad. I bilen fanns även Malins tävlingsbidrag, en ostkaka gjord på ett gammalt släktrecept från farfars mor.

– Farmor har bakat på det här receptet i alla år och jag har bakat med henne sedan jag var liten. Eftersom farmor har varit med tidigare i tävlingen så var det härligt att hon ville följa med som stöd, säger Malin.

Väl på plats i värdshuset togs ostkakan om hand för uppvärmning och numrering. Därefter förflyttades den till domarrummet.

– Domarna bedömer ostkakorna efter tre kriterier: färg och utseende, konsistens och lukt och smak. Efter att domarna gjort sin bedömning presenteras bidragen och alla får vara med och provsmaka, säger Malin.

Efter att domarna sagt sitt stod det klart att Nederbytjejen stod som vinnare, vilket innebär en plats i SM-finalen på Asa herrgård, ett par mil norr om Växjö, den 12 november.

– Jag blev jättechockad. Det var första gången jag bakade ostkaka på egen hand och jag anmälde mig för att jag tyckte det var en jätterolig grej, men jag trodde aldrig att jag skulle komma till finalen. Det var verkligen inte vad jag förväntade mig, säger Malin.

Hur ska en bra ostkaka vara?

– Den får inte vara för kompakt och inte heller för vattnig. Det gäller även att få bort all vassle. Dessutom måste ostmassan arbetas väl så att det inte blir för stora klumpar, samtidigt som man ska kunna känna ostkornen. Ytan ska vara fin, sötman och mängden mandel måste också vara rätt. Det är med andra ord mycket att tänka på och ett arbete som tar flera timmar. Bäst blir det om man gör den på riktig komjölk direkt från bondens mjölktank, avrundar Malin.

Taggar

Dela


Läs mer

Malin tvåa i ostkake-SM