Nyheter

En kväll med samverkan i fokus

Nyheter I veckan bjöd Villaägarna Finnveden in till ett informationsmöte om grannsamverkan.

Skadeförebyggarna Jonas Ander och Lennart Sundberg på Länsförsäkringar Jönköping pratade om brottsstatistik och grannsamverkan.  [1/3]

– Brott definieras utifrån tre förutsättningar: en motiverad gärningsperson, lämpligt objekt/offer och avsaknad av formell och informell kontroll. Tar du bort någon av de här förutsättningarna så blir det inget brott, säger kommunpolisen Andreas Sjöqvist.  [2/3]

– Under 2021 kom lurade bedragare till sig 145 103 069 kronor, under 2022 fördubblades nästan den siffran: 289 034 113 kronor. Var aktsamma på alla telefonsamtal som kommer. Man får vara otrevlig: väntar ni inget samtal och telefonen ringer, då har ni rätt att vara påstridig och lägga på luren. Ifrågasätt och var vaksam, säger kommunpolisen Sandra Uddeström.  [3/3]

Ett 20-tal människor hade tagit sig till Allianskyrkan i Värnamo för att lyssna till de inbjudna föreläsarna. Först ut var skadereglerarna Jonas Ander och Lennart Sundberg på Länsförsäkringar, , som pratade om brottsstatistik och grannsamverkan.

– Syftet med grannsamverkan är att göra det mindre intressant för tjuvar och bandidet. Vi har jobbat med det här länge och upplever att det är det mest effektiva man kan göra i ett bostadsområde. Vi tror stenhårt på det här med att förebygga stölder och inbrott och det vi ser är att risken för inbrott minskar med 36 procent om det finns en aktiv grannsamverkan. Cirka 59 procent av alla villor och cirka 75 procent av alla fritidshus i Jönköpings län är försäkrade hos oss. Under 2022 har 150 bostadsinbrott anmälts till oss. De beräknas att kosta oss cirka 3,1 miljoner kronor att ersätta (medelskada cirka 20 700 kronor per inbrott). Under 2020 anmäldes 255 bostadsinbrott till oss som ersattes med sammantaget 6,4 miljoner kronor (medelskada cirka 26 000 kronor per inbrott), så glädjande nog går siffrorna ner, säger Jonas Ander.

– Utöver bostadsinbrotten tillkommer alla stölder och inbrott som sker ur fordon, företag och lantbruk. Cirka 52 procent av inbrotten i bostad sker via en list/reglad dörr (indirekt altandörr) och cirka 29 procent av inbrotten i bostad sker via olistat fönster samt olistad dörr. Vår uppfattning är att flest inbrott sker via dörr/fönster som ligger insynsskyddat, alltså på baksidan, säger Lennart Sundberg.

– Hittills i år har vi haft 44 bostadsinbrott i länet. Vi har inte sett så få siffror sedan 2006, men vår bestämda uppfattning är att även om bostadsinbrotten sjunker så beror det på att andra typer av brott ökar. Vi ser tydliga mönster, med ökade stölder av bland annat katalysatorer och bildelar men inte minst ökade bedrägerier och åldringsbrott, säger Jonas Ander. 

Lennart Sundberg ger några enkla tips för att hålla tjuvarna borta: ha lampor i gång. Hjälps åt i grannskapet och var nyfiken och observant: skriv ner registreringsnummer, bilfärg, biltyp med mera om ni ser något främmande fordon i grannskapet. Se över ditt skalskydd, lås dörren när du är hemma och var kritisk vid oväntade besök: känner du av minsta magkänsla att något inte stämmer, släpp inte i någon. Sist men inte minst: skapa en grannsamverkan, ha fungerande larm och märk dina ägodelar med märk-DNA. DNA-märkning ser vi har en väldigt god effekt eftersom det kopplar inbrottstjuven till brottsplatsen på ett helt annat sätt, säger Lennart Sundberg. 

Därefter var polisens tur att föreläsa. I Värnamo kommun finns 220 grannsamverkansområden och kommunpoliserna Andreas Sjöqvist och Sandra Uddeström talade om grannsamverkan på ett mer fördjupat plan. 

– Brott definieras utifrån tre förutsättningar: en motiverad gärningsperson, lämpligt objekt/offer och avsaknad av formell och informell kontroll. Tar du bort någon av de här förutsättningarna så blir det inget brott. Att förebygga brott är inget lätt arbete, men det har gjorts mycket studier med grannsamverkan och vi ser att det fungerar. Genom att ha kontakt mellan varandra, vara uppmärksam och tipsa polisen så har man ökat kontrollen och minskat förutsättningar för brott, säger Andreas Sjöqvist. 

– Det går till som så att när ni i ert område är överens om att ni vill starta grannsamverkan kontaktar ni oss och bokar in ett möte. I väntan på mötet utses en kontaktperson i området och så upprättas kontaktlistor med sms- och mejladresser till de boende i området. Sedan hålls ett informationsmöte med oss där vi officiellt startar upp grannsamverkan och material, såsom skyltar, beställs. Därefter sker löpande kontakter inom samverkansområdet och vi skickar ut sms med viktig information till kontaktombuden som sedan skickar dem vidare ut till de boende i området,  exempelvis med information om specifika fordon som vi har koll på. Utöver sms:en skickar vi även fler gånger om året ut fylliga nyhetsbrev med aktuell och tänkvärd information. Grannsamverkan är ett jättebra koncept som funkar bra på många ställen, men det är viktigt att man upprätthåller kontakten. Om till exempel en ansvarsperson flyttar eller av annan anledning inte vill ha kvar ansvaret så måste det väljas en ny ersättare, annars har vi ingen motpart, vilket är jätteviktigt, säger Sandra Uddeström. 

Precis som Länsförsäkringar delar kommunpoliserna brottsbilden som försäkringsbolaget målade upp.

– Det är rekordlåga nivåer för inbrott, vilket är positivt. Däremot ser vi att bedrägeri- och åldringsbrotten ökar och vi ser indikationer på att de som håller på med inbrott har gått över till bland annat bedrägeribrott. Vi har även goda indikationer på att de som håller på med grövre kriminalitet håller också på med bedrägeri- och åldringsbrott. Under 2021 kom lurade bedragare till sig 145 103 069 kronor, under 2022 fördubblades nästan den siffran: 289 034 113 kronor. Var aktsamma på alla telefonsamtal som kommer. Man får vara otrevlig: väntar ni inget samtal och telefonen ringer, då har ni rätt att vara påstridig och lägga på luren. Ifrågasätt och var vaksam, avrundar Sandra Uddeström.

Taggar

Dela