Nyheter

En kreativ tillvaro

Nyheter I Pelarsalens skaparverkstad får människor utlopp för kreativiteten.

Sofia Lindström och Solbritt Dahnson Resare säljer skaparverkstadens alster.  [1/4]

Sabine Karlsson brinner för skapandet.  [2/4]

Gunilla Lindahl älskar att få kreativa impulser.  [3/4]

Följ fågelholkens motto - fånga dagen!  [4/4]

Svenska kyrkan i Värnamo driver i samarbete med Arbetsförmedlingen det sociala företaget Pelarsalen. En satsning som gör att människor får möjlighet att växa och utvecklas utifrån egna förutsättningar och behov. Inom verksamheten finns bland annat ett bageri, en second hand-butik, en trädgård och en skaparverkstad, där deltagarna får möjlighet att vara kreativa i såväl metall som tyg.

– Vi ser att det händer något med människor när vi får skapar ting. När deltagarna har fått skapa något, så känner de sig nöjda. Blir det fel, så är det inga problem. Det handlar om att de ska få känna en meningsfull tillvaro. Vi tittar mycket på vad deltagarna kan och försöker finna det som är roligt för dem, säger Solbritt Dahnson Resare, handledare i Pelarsalen.

Nere i pelarsalen är Sabine Karlsson och Gunilla Lindahl i full färd med att skapa en ram för tyghuvor. Sabine Karlsson har varit en del av skaparverkstaden sedan i februari 2020. Hon ser kreativiteten som den främsta motivationsfaktorn.

– Det roligaste är att du får komma fram till en produkt och skapa vad du vill. Jag har tidigare vävt en del och även målat, jag målade mycket förr och det är kul att få komma in i det igen. Det bästa med Pelarsalen är att det är väldigt lugnt och skönt och människorna som är här går igenom samma sak som en själv. De förstår en och det är härligt, säger hon.

Gunilla Lindahl instämmer i Sabine Karlssons ord.

– Att få en kreativ impuls är alltid härligt, säger Gunilla Lindahl.

Framför Värnamo kyrka står kyrkans gula vagn, dagen till ära fullproppad saker tillverkade av skaparverkstadens deltagare.

– Tanken är att vi ska stå här och sälja varje tisdag och torsdag fram till veckan innan jul. Idén föddes av en deltagare under ett skaparmöte. Vi säljer bland annat tygkassar, egenproducerad ringblomssalva och julhantverk. Det mesta är producerat i återvunnet material, så det är ett eko-tänk bakom skapandet, säger Solbritt Dahnson Resare.

I vagnen återfinns även deltagaren Sofia Lindström, som har varit en del av verksamheten sedan april.

– Jag är här fyra dagar i veckan och det känns jättebra. Jag brinner för att få skapa saker.

Taggar

Dela