Nyheter

En kostsam översyn

Nyheter Att följa rekommendationer kan bli en dyr affär. Utökad ventilationsdrift under pandemin medför sexsiffriga månadskostnader för el och värme för Värnamo kommun.

Med anledning av coronapandemin har Arbetsmiljöverket tagit fram särskilda rekommendationer för verksamheters ventilation, med avseende att minska risken för smittspridning. Flera organisationer, bland annat världshälsoorganisationen WHO, menar att ventilation ska vara igång två timmar före och två timmar efter arbetsdagen, för att föroreningar och smittämnen ska ventileras ut. 

Med bakgrund i det argumentet uppdrogs tekniska förvaltningen den 14 januari att göra en översyn av ventilationen, så att rekommendationerna efterlevs.

I en skrivelse till kommunledningen informerar fastighetsavdelningen att de har följande åtgärder:

– För de lokaler som kommunen äger har vi utfört kontroll av tidstyrningar samt ändrat tider så att ventilationen går två timmar före och två timmar efter normal arbetstid. 

– För inhyrda lokaler har vi beställt ändringar gällande ventilations styrningar så att den skall gå två timmar före och två timmar efter normal arbetstid. 

– För lokaler med boende går ventilationen dygnet runt. 

Men översynen kommer inte gratis. Enligt en grovuppskattning beräknas elkostnaden öka med 60 000 kronor i månaden och fjärrvärme med mellan 40 till 70 000 kronor i månaden. Allt som allt, en merkostnad på mellan 110 till 130 000 kronor i månaden. Totalkostnaderna för el och fjärrvärme förra året landade på totalt cirka 27,5 miljoner kronor 2020.

”Vi avser att bevaka dessa rekommendationer. Så fort de upphävs kommer vi att återgå till de tider som fanns innan”, skriver fastighetsavdelningen. 

Taggar

Dela