Nyheter

En kärleksfull satsning 

Nyheter Ett besök i Huskvarna gav Karin Rylander kämparglöd. Nu hoppas hon få bevittna när drömmen om ett trygghetsboende i Värnamo stad blir verklighet.

Ett besök i Huskvarna gav Karin Rylander kämpaglöd. Nu hoppas hon få bevittna när drömmen om ett trygghetsboende i Värnamo stad blir verklighet.  [1/2]

Åtta våningar högt med minst 28 lägenheter i olika storlekar. Så här är tanken att Värnamo stads nya trygghetsboende på fastigheten Kärleken 3 ska se ut. Skiss: Bvs arkitekter & ingenjörer AB  [2/2]

För den före detta sjuksköterskan och Värnamoprofilen Karin Rylander har intresset för människor och omsorg alltid legat henne varmt om hjärtat. Bland meriterna syns ett mångårigt politiskt engagemang inom Kristdemokraterna Värnamo och en stor hängivenhet för diakonal verksamhet. När hon tillsammans med KD-seniorerna Värnamo gjorde ett  studiebesök till trygghetsboendet Lindgården Huskvarna 2010 väcktes hennes kämpaglöd.

– Jag tog med mig material hem och tänkte att ”det här borde vara något för Värnamo”, så då påbörjade jag mitt arbete. 

2013 skriver hon en motion till kommunfullmäktige med ambitionen att kommunen i samråd med omsorgsnämnden ser över möjligheten att ansöka om investeringsstöd för att bygga ett trygghetsboende i Värnamo kommun. 

– Hans-Göran Johansson (kommunstyrelsens dåvarande ordförande) svarade att ett boende kan komma i närtid.

I maj 2016 läser Karin Rylander en tidningsartikel om att bostadsbolaget Nivika Fastigheter AB har köpt den gamla sjukhustomten i kvarteret Kärleken utmed Lagastigen. Karin tar kontakt med fastighetsbolaget och får träffa den dåvarande fastighetschefen Dan Carlsson efter semestern. 

– Vi började prata och tankarna kring att skapa ett trygghetsboende började ta form. Vi bjöd senare in till ett första presentationsmöte med 30 deltagare närvarande.

Därefter etablerades en arbetsgrupp och planerna för ett trygghetsboende i Värnamo stad börjar ta form på allvar. Det handlar om ett hus för äldre, med minst 28 lägenheter av olika storlek, placerat på fastigheten Kärleken 3. Ett lägenhetshus med åtta våningar innehållande en äldrevårdscentral, samlingslokal, utrymmen för gemensamma måltider och aktiviteter i form av hobbyverksamheten och rekreation. I servicen ingår bovärdar som skapar förtroende och tillgodoser de boendes omsorg. 

– Mitt mål är att jag ska bo på fjärde våningen. En gammal vän sa till mig att ”klart att du ska bo på fjärde våningen, Karin. Du ska ha koll både uppåt och neråt”. 

Nu går Karin Rylander i väntans tider för att få se projektet bli verklighet.

– Jag bara väntar på nästa kontakt med Nivika i frågan. När det väl blir dags för det första spadtaget, då kommer jag att vara där. 

Nivika Fastigheter AB arbetar för att förverkliga Karin Rylanders ambition. 

– Vi håller på med planändringen för området. Det är där vi är just nu i processen. Vi vill förverkliga hennes dröm och arbetar för att göra det men vi har ingen klar detaljplan ännu, säger Jerry Johansson, förvaltningschef på Nivika Fastigheter AB.

Taggar

Dela


3 reaktioner på En kärleksfull satsning 

I Ljungby ska det finnas ett plus-boende där man kan bo kvar hela sin ålderdom. Det är mat- och serviceinsatser. Varför är inte Värnamo kommun mer på språng för denna typen av boende?

Kommentarsfunktionen är stängd