Nyheter

En julhälsning från Värnamo 1910

Nyheter Vi önskar fina helger med ett vykort som togs för över 100 år sedan och som har motiv av ett hus och personer strax utanför Värnamo.

Vykort från omkring 1910 och den röda texten har vi lagt till i efterhand.

Vi har skrivit till texten med hälsning om God Jul & Gott Nytt År.

Vi kontaktade Inge Bergström i Historiska Sällskapet Gamla Wernamo om vilket hus det kunde vara:
– Jag hade lite tur i min gissning. Om man tittar i församlingsboken i Arkiv Digital så ser man under Torp Fogdegård namnet Solsäter. Ägare under perioden 1908–1919 var Alfred Johansson, som var nämndeman och därmed en känd person i bygden. En senare, minst lika känd person, var Simon Johansson, förmodligen son i huset. Han bodde här ända fram mot slutet av 1900-talet. Huset finns fortfarande kvar. Solsäter är synligt från gamla E 4:an. Det ligger mittför Rödaled, väster om järnvägen och strax norr om alla kraftledningarna som korsar vägen här, berättar Inge Bergström.

Bilden togs omkring 1910 av välkände Värnamofotografen Oscar Hertzberg (25/12 1885 – 16/111958) som var verksam som fotograf i Värnamo från hösten 1908. Senare hade han även en filial i Rydaholm. Han hade praktiserat hos Mauritz Edlund i Stockholm 1905–1906. Ateljén i Värnamo låg på Storgatan 18.

Så med detta önskar vi alla våra läsare fina helger.

Taggar

Dela


3 reaktioner på En julhälsning från Värnamo 1910

Jag håller med. Han var på Värnamo Gummifabrik och jag fick äran att lära känna honom. Ha det bra Inge.

Vilken tur att vi i Värnamo och speciellt vår förening Historiska Sällskapet Gamla Wernamo har Inge Bergström nära oss. Inge är den person som vet mest om Värnamo från förr. Detta bevisas ju även i ert inlägg ovan

Jag önskar er alla en riktig God Jul.

Arne Atterling

Kommentarsfunktionen är stängd