Nyheter

En jubilerande träff

Nyheter I dag fyller en av Värnamos anrika fotobutik Be-Pe Foto 100 år. – Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva ett hundraårsfirande, berättar Lars Börjesson.

Bilder: David Alin

Bengt Jonsson, Rafal Al-Anbari och Lars Börjesson gläds över att få fira Be-Pe Fotos 100-årsjubileum. Bild: David Alin  [1/5]

Dagen firades med kaffe och en specialgjord tårta. Bild: David Alin  [2/5]

På en hylla i entrén finns kopparskylten från Värnamo Fotografiska Magasin. Bild: David Alin  [3/5]

Inne i fotoateljén finns en fotovägg som berättar om fotobutikens företagets historia. Bild: David Alin  [4/5]

Lars Börjesson berättar om bilderna för Arne Atterling från Historiska Sällskapet Gamla Wernamo. Bild: David Alin  [5/5]

Molnen har tagit ett stort grepp om aprilhimlen, men innanför dörren till Be-Pe Fotos lokaler strålar Rafal Al-Anbari, Bengt Jonsson och Lars Börjesson av glädje. I dag fyller verksamheten 100 år, vilket firas med pompa och ståt.

– Det är fantastiskt. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva ett hundraårsfirande. Jag tänkte många gånger gånger när jag sålde av butiken till Bengt (Jonsson) om man ska få fira 100 år? Men jag blev glad när jag fick höra att ett hundraårsjubileum planerades, berättar Lars Börjesson, son till en av grundarna Bengt Börjesson och som själv drev Be-Pe Foto mellan 1967 och 1996.

– Det är fantastiskt att stället fortfarande finns kvar och att det finns en framtid. Det är ett kvitto på att allt jobb som jag lagt ner en gång har inte varit förgäves utan det har bringar det hela vidare. Nu är vi uppe i 100 år och vi får hoppas på många fler, säger Bengt Jonsson som drev butiken mellan 1996 och 2021.

– Vi är en av få kvarvarande fotobutiker på åtta-nio mils radie och får ofta bevis på att verksamheten behövs. För en stund sedan hade vi en kund som behövde hjälp med att fotografera en gammal tavla och få hjälp med att retuschera den. Han hade åkt från Burseryd och visste inte var han skulle ta vägen, men han åkte hit, fick hjälp och kunde skicka detta vidare till sina släktingar i Amerika. Det visar att det finns ett behov därute, säger Bengt Jonsson.

Den 4 april 1924 såg Be-Pe Foto dagens ljus när Bengt Börjesson och Pehr Mårtensson, båda från Gislaved, flyttade till Värnamo och öppnade Värnamo Fotografiska Magasin i det gamla Gästishuset på Storgatan 57.

– Pappa utbildade sig till fotograf i Helsingborg. Sedan hade han en kompis, Pehr, som jobbade i en järnaffär. Då bestämde de sig för att starta en fotobutik i Värnamo. Pappa var en duktig fotograf och dessutom en duktig filmare. Han fick äran att filma prins Wilhelm när han var på besök i Åsenhöga. Den filmen visades sedan på biograf Metropol här i Värnamo som förspel till en film som hette ”Dunungen”. Då undrade de om pappa inte ville bli journalfilmare och på den vägen är det, berättar Lars Börjesson.

1925 behövdes större lokaler och Värnamo Fotografiska Magasin flyttade då till Smålands Enskilda Banks, senare Smålands Bankens, fastighet på Storgatan 24, där Önska och IK Form i dag huserar. I samband med flytten bytte verksamheten namn till Be-Pe efter de båda grundarna. Efter 43 år, 1967, togs rörelsen helt över av sönerna Lars Börjesson och Stig Mårtensson. När fastighetsägaren beslöt att huset skulle rivas 1977 så blev man tvungna att hitta en ny lokal. Man flyttade då till en ledig lokal i stadshotellet. Där var man kvar till 1996 när firman övertogs av Bengt Jonsson.

– Jag tog över Be-Pe precis när den digitala fotografin började komma. Jag insåg snabbt att det här är framtiden, så jag styrde om verksamheten och köpte in digital utrustning för att kunna hänga med i utvecklingen. Vi kunde hjälpa kunderna med den digitala och det fungerade fantastiskt bra ser man nu med facit i hand. Samtidigt förstod man när kamerorna började komma i mobiltelefoner att det kan vara slutet på fotobranschen, men glädjande nog finns det fortfarande ett behov av att få ut bilder i pappersform, om inte annat för framtiden, säger Bengt Jonsson.

2021 övertogs Be-Pe Foto av Annie Rosén och verksamheten lämnade Storgatsbacken för att flytta in på den mysiga innergården med körsbärsträden bakom D8 Ristorante. Den 1 mars 2023 tog den nuvarande ägaren Rafal Al-Anbari över verksamheten.

– Jag är jätteglad över att jag vågade ta det här steget. Folk är tacksamma för att vi finns. Många från Värnamo kommer hit och skriver ut sina bilder här i stället för att vända sig till en sajt på nätet. Det är jag otroligt tacksam över. Sedan finns det inte så många fotobutiker kvar heller och jag har kunder från Ljungby, Vaggeryd och runt om Värnamo också, vilket jag är otroligt tacksam över, säger hon och gläds över dagens festligheter.

Taggar

Dela


1 reaktion på En jubilerande träff

Så kul att se Er – speciellt Lars som för 45 år sedan tog underbara bröllopsbilder, vilka gläder oss varje dag även 2024.

Kommentarsfunktionen är stängd