Nyheter

En hyllning till Gert: Jag minns mitt åttiotal

Nyheter I mellandagarna hyllar vi vår tidigare kollega Gert Olsson med att publicera hans mest hyllade texter.

I mellandagarna hyllar vi vår tidigare kollega Gert Olsson med att publicera hans mest hyllade texter.

Jag ser tillbaka på mitt liv och inser att åttiotalet var det som förändrade och formade mitt liv till det som det är i dag. I perspektiv en hisnande resa som började med ett oväntat jobb och avslutades med att bli pappa och giftermål.

I dag (den 13 mars 2022) fyller jag 63 år. Jag föddes 1959 och växte upp i ett litet samhälle på den tiden, Rottne, som ligger strax utanför Växjö. och var med om det hektiska livet på 60-talet utan att förstå vad som hände. En bit in på 70-talet drabbades jag av medvetenheten, först av det proletära tänket med det kommunistiska manifestet och Maos lilla röda – saker som inte var särskilt analoga. Mitt politiska intresse var stort och jag, som så många andra, lockades av gröna vågen.

Jag engagerade mig i Centerns Ungdomsförbund (CUF), främst genom kärnkraftsfrågan. Jag gjorde ingen politisk karriär men var trogen mina ideal. Idag är jag inte partipolitiskt engagerad men är i högsta grad politiskt intresserad och medveten.

Ett nytt oväntat arbete

Nåväl nu till saken, året var 1980 och jag hade fyllt 21 år och var övertygad om att jag skulle utbilda mig till mellanstadielärare. Allt vändes upp och ned en sen sommarkväll. Jag var på styrelsemöte med CUF i Växjö kommun. Vid niotiden ringde telefonen på vår expedition och det var en person som sökte mig. Han frågade mig vad jag visste om Förbundet Vi Unga och jag svarade att jag varit medlem i mina tidiga år och hade hygglig koll på det som är Studieförbundet Vuxenskolans ungdomsorganisation. Då frågade de, kan du komma till Jät, en liten by söder om Växjö. När jag frågade varför sa det att de ville träffa mig för en anställningsintervju. Förvånad men intresserad satte jag mig i min SAAB V 4 och åkte till Jät i sommarnatten.

Den kvällen förändrade mitt liv. Jag anställdes som distriktskonsulent i Kronobergs län och lärde mig känna en fantastisk organisation med mottot ”Ungdom leder ungdom”. Under några år var jag kvar och imponerades stort av alla ideella krafter runt om som gav bygdens barn och ungdomar en fantastisk möjlighet att ha en meningsfull fritid samtidigt som ungdomarna tog ett eget ansvar för sin fritid. De var ordförande, kassörer, sekreterare i sin styrelse och drev sin verksamhet. Det blev mycket farande runt om i Kronobergs län för att inspirera klubbverksamheter, att försöka bilda nya klubbar och genomför utbildningar inom aktuella områden. Jag arbetade som distriktskonsulent på Förbundet Vi Unga i Kronobergs län i knappt tre år innan jag fick frågan om jag var intresserad av att bli ungdomskonsulent på Studieförbundet Vuxenskolans (SV) förbundskansli i Södertälje.

Södertälje

Våren 1983 gick flyttlasset till Södertälje för en ny utmaning. Jag fick ansvar för att utveckla verksamheter inom folkbildningsområdet i SV:s samverkande ungdomsorganisationer. Det var Centerpartiets ungdomsförbund, Liberala ungdomsförbundet, Elevorganisationen och Föreningen Nordens ungdomsförbund. Det var en utmanande tid med många nya idéer och mycket kursverksamhet där Sånga-Säby kursgård och folkhögskola spelade en central roll. Jag vistades minst två helger varje månad där för att genomföra utbildningar i samverkan med någon ungdomsorganisation. Sånga-Säby skulle spela en än mer central roll i mitt liv några år senare. Men först bytte jag jobb men som fortfarande hade mycket Sånga-Säby i mitt dagliga liv.

Jag bytte jobb och blev förbundssekreterare i Förbundet Vi Unga. Det var mycket resande över hela landet och jag har besökt ett stort antal stationer i Sverige eftersom det var tåg som gällde när vi for runt i landet. Det var en oerhört spännande tid och jag lärde känna människor som jag har kontakt med ännu i dag. Det är personer som har gjort karriär inom olika områden, där finns riksdagsledamöter som Helena Wilhelmsson, Anders Källström före detta vd hos Lantbrukarnas riksförbund (LRF) samt generaldirektören för pensionsmyndigheten Daniel Barr. Det är bara för att nämna några få.  Utöver dessa kan jag nämna Karin Perers som är ordförande för Mellanskog och ordförande  för kyrkomötet. Det finns många flera som jag har mött och som har gjort avtryck i samhället. Jag är övertygad om att jag skulle kunna göra en resa genom Sverige och bo gratis och bli serverad mat ännu idag med de kontakter som knöts för mer än 30 år sedan.

Karriärsbyte

1986 blev jag erbjuden arbete som litteraturkonsulent, en tjänst som delades mellan LT:s förlag och Litteraturfrämjandet. Det handlade om att göra läsfrämjande insatser inom de organisationer som var knutna till (SV) men en stor och viktig kontakt var med LRF. Det kunde vara att marknadsföra ny litteratur såväl skönlitteratur som faktaböcker. Ett annat viktigt inslag var att bereda väg för satsningen som gick under namnet En bok för alla. Där valda man ut spännande titlar som såldes för en billig peng som gjorde litteraturen tillgänglig och som skulle locka till fortsatt läsning. Även här finns en koppling till Sånga-Säby. Vid folkhögskolan genomfördes årligen en vinterkurs och en viktig del av studierna var att lära sig att driva ett kooperativt företag. De läste ämnet på skoltid och så hjälpte jag den med att praktiskt driva ett företag genom att sälja böcker på kursgården. Förtjänsten de gjorde på sitt företagande finansierade sedan en avslutningsresa ut i Europa.

Gert Olsson

Taggar

Dela