Nyheter

En högtidlig minnesdag

Nyheter På torsdag inträffar förintelsens minnesdag. Föreningen Shalom Värnamo uppmärksammar dagen med en minneshögtid i Allianskyrkan.

Föreningen Shalom Värnamo uppmärksammar förintelsens minnesdag på torsdag med bland annat ett fackeltåg mellan "Rutan" vid Flanaden till Allianskyrkan. Bild: Pressbild

Den 27 januari är det 77 år sedan Auschwitz befriades av sovjetiska trupper. Detta har blivit en dag att högtidlighålla minnet av de sex miljoner judar som mördades i dödslägren. Föreningen Shalom Värnamo ger intresserade människor möjligheten att närvara under kvällen och hedra minnet av alla som mördades, men också stå upp mot den antisemitism som inte dog i dessa massgravar utan lever vidare även i vårt land.

– Vi börjar kvällen vid ”Rutan” på Flanaden, där Christina Toledano håller ett kort anförande. Därefter går vi ett fackeltåg till Allianskyrkan för en minneshögtid. Jag kommer att berätta lite kort om förintelsen och den historiska tiden. Christina (Toledano) är huvudtalare och kommer att prata om den nutida situationen och motverkandet av antisemitism i dag. Hon är en duktig talare och arbetar vanligtvis som guide i Israel, men nu är hon i Sverige och håller i föredrag om Israel. Mikael Strand på Jönköping kommer att spela lite klassisk musik för oss. Vi ska försöka göra det hela så värdigt som möjligt, säger Bengt Klintenberg.

Evenemanget sker pandemianpassat. 

– För att få komma in i kyrkan under minneshögtiden krävs vaccinpass och 125 personer får max delta. Nere på torget får vi vara många fler, men blir vi 125 personer under de här omständigheterna tycker jag att det är positivt, avrundar Bengt Klintenberg.

Taggar

Dela


1 reaktion på En högtidlig minnesdag

Ska ni också prata om det faktum att nya testamentet är anledning till att judar har förföljts och dödats av kristna senaste två årtusendena?

Kommentarsfunktionen är stängd