Nyheter

En högtidlig dag: ”Man känner historiens vingslag”

Nyheter I morgon är det den 1 maj och Socialdemokraterna i Värnamo är laddade inför högtidsdagen. 

Mia Haglund gör i ordning ett plakat mål med texten "ny simhall!". Vivi-Ann Roos uppmuntrar henne.  [1/7]

Trygghet, välfärd och samhällsbygge är tre av partiets ledord i valrörelsen.  [2/7]

11-åriga Mollie Myrvold bistod mamma Anette med att göra plakat.  [3/7]

Så här fint blev Mollies plakat:  [4/7]

40 plakat har gjorts i ordning inför morgondagens demonstration.  [5/7]

Socialdemokraternas är tydliga var de står i viaduktsfrågan.  [6/7]

I morgon vajar fanorna och plakaten i luften under demonstrationen.  [7/7]

Kreativiteten flödar i fikarummet i Socialdemokraterna Värnamos partilokal. Ett efter ett görs plakaten färdiga inför söndagens demonstration.

– Vi måste ha en skylt med att vi ska ha en ny viadukt, säger Anette Myrvold.

– Då gör jag en med en ny simhall, säger Mia Haglund. 

– Vi måste ha en skylt om att ”Vi bygger Värnamo” också, infliker Bo Svedberg. 

– Tanken är att vi ska göra 40 plakat med fokus på frågor ur valmanifestet, säger kampanjledaren Desiré Törnqvist. 

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890. Initiativet till demonstrationen 1890 togs av Andra internationalen, som genom en internationell manifestation ville kräva åtta timmars arbetsdag. Dagen firas runt om i världen av olika organisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten. 

I år sker firandet i Värnamo i solidaritet med Ukraina. Samlingen inleds vid Trälleborgsskolan och demonstrationståget leds av Lyran och drillflickorna. Fyra talare har engagerats: Hanna Mamchur från Nordic Ukraine Forum, riksdagsledamoten Diana Laitinen Karlsson från Eksjö, regionrådskandidaten Thomas Gustavsson och oppositionsrådet Azra Muranovic.

– I vanliga fall är det mer fokus på det fackliga och politiska i Sverige men när kriget kom började vi prata om talarna. Det kändes självklart att i år ha ett mer internationellt fokus än vanligt, säger Desiré Törnqvist. 

Hur känns det inför söndag?

– Det känns bra, det är en högtidlig dag och varje gång man står där när Lyran slår på trummorna känner man historiens vingslag: hur många som har gjort det här före oss. Vi hoppas på att bli ett hundratal personer. Vi har gjort extra mycket reklam och med tanke på Ukraina-fokuset så kanske folk som inte är vana första maj-firare kommer.

Första maj innebär det officiella startskottet på Socialdemokraternas valrörelse inför höstens stundande val.

– Det är jätteroligt att komma i gång. Vi är det största partiet och det ska märkas att vi är många som kan hjälpas åt. Som kampanjledare går mitt arbete ut på att skicka ut information till alla medlemmar om vad de kan hjälpa till med. Många hjälper till med att knacka dörr, många hjälper till med utgivning av material, att koka kaffe, städa lokalerna och packa  upp och packa ner material. Många kommer att vara ute och knacka dörr, alla som är med i partiet vill vara ute och prata politik.

Desiré Törnqvist är hoppfull inför höstens val.

– Vår ambition är att fortsätta växa på alla plan. Det starkaste kortet vi har är Magdalena (Andersson, Sveriges statsminister). Det var länge sedan vi hade en partiledare som gick hem så mycket hos medborgarna.

Taggar

Dela