Nyheter

En glädjespridande dörröppnare

Nyheter I dag slår David på redaktionen ett slag för ideellt arbete och engagemang.

David berättar historien om hur ett skrik öppnade dörren till ideell framgång. Montage: David Alin

I går fick ni läsa mitt reportage om IFK Värnamos arbete mot en jämställd styrelse. I dag är det min tur att berätta om ideellt engagemang.

Vi skriver den 20 augusti 2014 och platsen är högskolan i Gävle, sprungen ur det gamla regementet på Kungsbäcksområdet i Gävle. I en lektionssal sitter ett 30-tal personer i blandade åldrar och ser en informationsfilm om introduktionsveckan. När filmen avslutas släcks ljuset och låten ”Imperiets Marsch” från filmen ”Stjärnornas Krig” spelas upp. Nedför trapporna marscherar sex personer iklädda pilotglasögon, baskrar, militärkängor och khakifärgade studentoveraller. De sex personerna skriker sina presentationer….många ryggar tillbaka, men jag blir laddad till tusen. 

//Vi säger o, a, Cult & Co! Vi säger o, a, Cult & Co!//

Sången ljöd över hela Gävle när jag tillsammans med mina kursare tog mig an den nya staden med full förhoppning. En vecka full av föreningsdanser, ofrivilligt bad i en fontän, fjäsk och glädje senare och jag var fast.  En studentoverall, även kallad Ove, och ett berg av tygmärken köps in för att dekorera mitt nya favoritklädesplagg. Men studentlivet ger mig inte bara en full tillvaro av aktiviteter och tentaplugg. Mitt engagemang tar mig till nya höjder när jag ett par månader senare tar plats i studentföreningens styrelse som vice ordförande/sekreterare/utbildnings- och medlemsansvarig. Som en av två nya personer i en revanschsugen styrelse var fokuset fullt ut på en lyckad introduktionsvecka för att få liv i föreningen. I rollen som överhuvud lyckades jag inte bara charma de nya studenterna, utan även visa upp min poetiska och komiska sida maximalt. Så pass att jag av de nya studenterna titulerades ”General one-liner”. Cafékvällar, kårkvällar, spökvandringar och arbetsmarknadsdagar blev en del av min vardag. 

2016 testade jag lyckan som ordförande och jag blev även ledamot i Klubbmästeriet Kåren. 2017 blev jag återigen vice ordförande i Cult & Co, 2018 kommunikationsansvarig för SFS-FUM (Sveriges högsta studiepolitiska möte) och fortsätter som kårengagerad fram till min flytt tillbaka till Småland 2019. I studentlivet fann jag mig själv när jag med vilja, kraft, engagemang och en stor dos glädje tog mig an Gävles studentliv. Höjdpunkten kom en lördagskväll i mars 2016, när jag under F.I.A-galan (galan för ideellt aktiva) fick utmärkelsen ”Årets glädjespridare 2015” av Gefle studentkår. Det första min kära vän Sussi sa när vi möttes uppe på scenen var följande: 

”Ha nu inget sånt där tal, David, så att jag börjar gråta!”

Med darrande händer ställer jag mig på scenen inför de uppemot 200 personerna i lokalen. Berättar om vad studentlivet gör för mig och hur jag har fått en egen Gävlefamilj. När jag ett par minuter senare tackar för mig, kliver jag ner från podiet och sätter mig på min stol. Då reser sig hela publiken upp och ger mig en stående ovation….det var ett av mitt livs mest oförglömliga ögonblick.

Vad vill jag då ha sagt med allt det här? Jo, att ideellt arbete kan ge dig oanade möjligheter. Helt plötsligt har mitt CV inte enbart begåvats med dubbla examen. Nu finns även konkreta erfarenheter från såväl ordförandeskap i en studentförening som arbete som kommunikatör, projektledare, verksamhetsutvecklare, studiecirkelledare, evenemangspersonal och mycket, mycket mer. Allt handlar om att öppna dörrar.

För 18 månader sedan öppnades en dörr som gav mig möjligheten att agera lokal presschef för SM-rallyt Göhlins Skilling 500 2021 i Skillingaryd. Det blev en oförglömlig upplevelse med intervjuer av tre rallyvärldsmästare i lilla Klevshult, många nya bekantskaper och en stor chans för mig att få visa upp min fulla potential som kommunikatör när jag bland annat fick ansvara för Rally-SM:s officiella Facebook-konton. Med den erfarenheten i bagaget tar jag nu sikte mot ny mark. 

Till sommaren får jag den stora äran att vara pressansvarig under Borlänges nya musikfestival Alive, efterträdaren till Peace & Love. Med sedvanligt driv, engagemang, hunger och en stor dos hängivenhet ser jag med glädje fram emot att få vara en del av kommunikationsstaben med ambitionen att leverera en ny musikalisk folkfest i en kulturhistorisk miljö. På scen står bland annat Veronica Maggio, Newkid och Nationalteaterns rockorkester. 

Tänk vad ett skrik kan göra för en människa…..

Taggar