Nyheter

En givande gemenskap

Nyheter På söndag bjuder Allianskyrkan och Brunnskyrkan in till en välgörenhetskonsert med sångaren och tv-profilen Mikael Järlestrand.

Sten Johansson från Brunnskyrkan och Kent Sundell från Allianskyrkan ser fram emot söndagens "Ge för livet"-konsert med Mikael Järlestrand. Bild: David Alin

Sedan många år tillbaka har Brunnskyrkan och Allianskyrkan i Värnamo deltagit i insamlingen ”Ge för livet”. Insamlingen, som tidigare hette ”Bröd till bröder”, har under årens lopp förbättrat tillvaron för tusentals människor världen över. På söndag arrangerar församlingarna tillsammans med Bilda en konsert i Allianskyrkan.

– Nu har vi kört det här två år i rad och det märks när man pratar om det att det ligger oss och våra församlingsmedlemmar varmt om hjärtat. Det märks att det är en händelse man ser fram emot. När Roland Utbult var här förra året blev det ett mycket bra resultat som gick till våra projekt. Det visar hur mycket de här evenemangen betyder, säger Kent Sundell i Allianskyrkan.

Mikael Järlestrand är en av Sveriges mest välkända och uppskattade sångare. Han studerade på Musikhögskolan i Malmö och har under 30 års tid rest runt och sjungit, framför allt i kyrkor. Genom åren har Järlestrand också gett ut en rad skivor med sånger från den kristna musikskatten. Han medverkade i tv-programmet ”Minns du sången” och nyinspelningen ”Alla tiders sånger” och är programledare på den kristna tv-kanalen Kanal 10. Järlestrand är även ambassadör för Barnmissionen och en del av trion ”Tre Barytoner”. På söndag tar sångaren ton på Allianskyrkans scen.

– Vi var på sommarhemmet Sundet i somras, då var han där och spelade. Det var så mycket folk. Vi kom knappt in för många vill lyssna på honom. Jag tänkte direkt att det här kan vara ett intressant namn för konserten, så vi tog kontakt med honom och han sa ja direkt, berättar Sten Johansson i Brunnskyrkan.

Järlestrand får sällskap på scenen av pianisten Henrik Gustafsson. Överskottet från konserten går till kyrkornas insamlingsprojekt. I år samlar Allianskyrkan in till ett projekt som utbildar lärare i ett land i Centralasien.

– Bland herdar i Centralasien, som flyttar två gånger per år, utbildar vi lärare som flyttar med familjerna och bedriver undervisning för deras barn i mobila skolor. Undervisningen sker på modersmålet, vilket gör att barnen använder och utvecklar sitt modersmål samtidigt som de har föräldrarna i närheten, säger Kent Sundell.

De insamlade pengarna som Brunnskyrkan tar del av går precis som förra året till mikrolån för kvinnor i Centralafrikanska republiken.

– Kvinnor samlas i smågrupper och får möjlighet att ta del av pengarna. Det vi har fått till oss är att runt 1 300 kvinnor är inblandade i det här projektet. Kvinnorna är i sin tur fördelade på runt 60 grupper, där häften är självgående och den andra hälften är under utbildning. I genomsnitt är det små belopp det handlar om och de får möjlighet att låna via projektet. Kombinationen av att få en utbildning och ekonomiskt stöd samt vara en del av en grupp gör otroligt mycket för de här kvinnorna. Hittills har de hanterat kontanta medel men det vi har fått till oss är att de arbetar för fullt för att få till en digital hantering av pengarna, vilket gör det hela ännu säkrare, säger Sten Johansson.

Kent Sundell och Sten Johansson ser fram emot en givande söndagseftermiddag.

– Det kommer att bli bra det här. Det här är ett bra sätt att bjuda med vänner och grannar på konsert och ha en fin och trevlig kväll tillsammans. Vi har plats för uppemot 250 personer i kyrksalen och hoppas att det blir välfyllt. Vi kommer även att erbjuda möjligheten att köpa biljett på plats i kyrkan innan konserten, avrundar duon.

Taggar

Dela


1 reaktion på En givande gemenskap

Kommentarsfunktionen är stängd