Nyheter

En fullspäckad marknadsdag 

Nyheter Cityloppis och minicirkus är några av aktiviteterna som väntar besökarna under höstens första marknad.

Platserna till sommarloppisen på Storgatsbacken är hett eftertraktade. Arkivbild

Marknaden ”Slåttalördag” i Värnamo har anor lång tid tillbaka i tiden. När årets upplaga i dag nalkas blir det en familjefest i centrum.

– Vi kör ett minimarknadskoncept, med anledning av stor konkurrens från andra marknader, ner mot Åbron och det blir torghandel på Flanaden. Vi har dessutom en sommarloppis uppe på Storgatsbacken där alla bord är uppbokade. Vi har till och med någon på väntelistan för att få plats på den, säger centrumledaren Anders Wallin. 

För att förstärka familjekänslan ytterligare håller underhållningsarrangören Funny Bones Production i minicirkusföreställningar och håller i en cirkusskola för barn utanför Scandic Hotel.

– Inför förra året ändrade vi om för att göra det lite mer åt familjeföreställningshållet och nu lägger vi på cirkusskola på det, säger Anders Wallin och fortsätter:

– Dessutom blir det aktiviteter i Åbroparken med bland annat hoppborg och bungyjump. Med anledning av att det är valår kommer även alla partier att vara ute på stan och träffa folk. Det blir ett blandat koncept med aktiviteter i hela centrum, så det känns väldigt positivt.

Slåttalördag

Värnamo har en historia som marknadsplats. Marknadsplatsen har anor från 1200-talet men ända sedan järnåldern sägs det ha anordnats marknader i Värnamo. Till en början hölls flera marknader om året men 1640 bestämde Jönköping att man bara fick anordna tre stora marknader varje år. 1796 ändrades beslutet och man bestämde att man bara fick ha två marknader, en sommar- och en höstmarknad. Djur och vanliga varor fick dock säljas sista lördagen i mars, juli och oktober. Marknaderna finns kvar än i dag med samma namn; vårmarknaden, slåttalördagen och friveckolördagen.

Källa: https://www.gnosjoregion.se/varnamo

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *