Nyheter

En dörröppnare för företagande

Nyheter Trots sämre siffror 2023 är företagsamheten i Värnamo kommun hög. I snitt startas fyra företag i veckan här. – Innovationssystemet i länet är världskänt, säger affärsutvecklaren Adam Svensson på Science Park.

– Vi blir som en jordmån för egenföretagandet. För oss handlar det om att så ett frö och att få ned fröet på plats, säger Anki Hansson på Värnamo Näringsliv och Adam Svensson på Science Park och Värnamo Näringsliv. Bild: David Alin

När Nyföretagarcentrum presenterade 2023 års siffror konstaterades att nyföretagandet minskade i elva av länets 13 kommuner under året. Trots minskandet var Värnamo kommun en av kommunerna som klarade sig bäst med en nedgång på 10,5 procent.

– Det finns många orsaker till varför nyföretagandet gick ned. Ser man utifrån omvärldsläget, med inflation och höga räntor, så kan det vara så att man inte vågar ta det där steget, säger näringslivschef Anki Hansson på Värnamo Näringsliv.

– Science Park i Jönköpings län är tillsammans med Nyföretagarcentrum, Almi och lokala näringslivsbolag ålagda att bedriva och äga processen när det gäller nyföretagande. Alla säger samma sak: det är en ökande trend med minskat nyföretagande. Det finns många orsaker till det hela. Ett exempel kan vara att det rör sig om ett köksbordsbeslut: du kanske sitter med fast inkomst och hus eller lägenhet och känner att när det är läge att satsa på din idé så drar räntan i väg. Då blir det för mycket som tar emot, det blir för mycket osäkerhet i det hela och då blir det jättetufft. Sedan vill jag framhålla att i Jönköpings län så är man skickliga på att starta företag och mycket av det beror på de nystartsstöd som finns att söka inom så många branscher. I Sverige är vi unika i jämförelse med många andra länder i norra Europa då det finns lokala näringslivsutvecklare som erbjuder gratis hjälp i varje kommun, säger Adam Svensson.

– Vi vill hjälpa entreprenörer och Sverige ligger i toppen av densiteter av egenföretagande bland världen. En av anledningarna till varför vi lyckas så bra här i Jönköpings län är att här vet man vad det innebär att starta ett företag. Man har släkt och nära bekanta som startat egna företag, som ser vilket arbetet som ligger bakom, säger Anki Hansson.

Science Park i Jönköpings län är en stark bidragande faktor till länets näringsliv. 2023 behandlade verksamheten 910 idéer. 224 av dessa omvandlades till företag och när året summeras har nätverket bidragit till att de nya företagen fått investeringar på över 40 miljoner kronor.

– Vi genomför starta eget-program två gånger om året. Vi vill klä på entreprenörer kunskaper som krävs för att bli egenföretagare. Inom kort drar vi i gång årets första utbildning här i Gnosjöregionen. Under fem träffar diskuteras mål och ambitioner, hur man bygger ett varumärke, hur man bidrar till en hållbar värld och så vidare. Det finns platser kvar och är du intresserad, hör av dig. Sedan arrangerar vi även afterwork-träffar där du får chansen att träffa andra likasinnade med syftet att nätverka och dela med sig av erfarenheter. Nu håller vi även på att skapa en artikelserie på Instagram med syftet att belysa framgångsexempel. Vi gör återbesök och intervjuar tidigare deltagare som får berätta om varför de valde att ta steget de gjorde, säger Adam Svensson.

Tillsammans med Science Park utgör Värnamo Näringsliv en port in i det lokala näringslivet.

– Vi blir som en jordmån för egenföretagandet. För oss handlar det om att så ett frö och att få ned fröet på plats. Det ser vi inte minst när det gäller morgondagens entreprenörer genom UF-företagen men även satsningar som Ung Drive. Under förra året startades totalt 228 företag i Värnamo, vilket innebär ett snitt på fyra företag i veckan. Förutom coachning och stöttning ger vi även de som startar nya företag chansen att sitta i vår inkubator här i Gummifabriken under de första månaderna, säger Anki Hansson.

Taggar

Dela