Nyheter

En avslappnad framgång

Nyheter Digital qigong lockar deltagare från när och fjärran. 

Pirjo Hietala, Julia Johansson och Angelique Uwimana leder de digitala qigong-sändningarna från ett kontor på Takkten. Bild: Takkten   [1/6]

I början kändes det konstigt att sitta framför en skärm, men nu har man vant sig. Det bästa av allt är att alla kan vara med, säger Pirjo Hietala. Bild: Takkten   [2/6]

Takktens medlemmar följer med i sändningen. Bild: Takkten   [3/6]

Pirjo, Julia och Angelique lär ut qigong på Mötesplats Luddö källa och restaurang. Bild: Takkten   [4/6]

Bild från invigningen av Forsgårdens aktivitetslokal. Då lärde Pirjo, Julia och Angelique ut qigong till personal och brukare. Bild: Takkten  [5/6]

Digitalt qigongpass på Mötesplats Expo. Bild: Takkten  [6/6]

Det var med stor tillförsikt som Anneli Åhlander och Pirjo Hietala startade den dagliga verksamheten Takkten den 1 februari 2022. Målet var att skapa en rolig och utvecklande verksamhet som ligger i framkant. Tillsammans med Värnamo kommun växte ett samarbete fram där verksamheten erbjuder att gratis utöva qigong digitalt med kommunens äldreboenden. I dag har verksamheten växt.

– Jag skickar länk till 23 verksamheter som deltar. Majoriteten är från Värnamo, två boenden från Västerås, ett boende från Halmstad samt en högstadieskola i Värnamo. Det är väldigt roligt att intresset växer och att det sprids. Det visar att vem som helst kan utöva qigong. Jag, Julia (Johansson) och Angelique (Uwimana) sitter tillsammans framför en datorskärm medan deltagarna av sekretesskäl har kamerorna avstängda. I början kändes det konstigt att sitta framför en skärm, men nu har man vant sig. Det bästa av allt är att alla kan vara med, säger Pirjo Hietala.

Pirjo är utbildad i medicinsk senior-qigong enligt Biyun-metoden. Metoden är utvecklad specifikt för att ge goda hälsoeffekter och erbjuds i flera kommuner som en fysisk aktivitet på recept (FaR). Metoden är skonsam för leder och går att träna även för den som har svårt att röra sig, får ökad smärta av annan träning eller har nedsatt andningskapacitet. Träningen består av mental koncentration, enkla rörelser och andning för att förbättra cirkulationen av energi i kroppen.

– Det är vetenskapligt bevisat att qigong har en stressdämpande effekt och motverkar utbrändhet. Det löser upp blockeringar och spänningar, ökar blodgenomströmningen och mjukar upp stela leder. Det handlar om att få en balans mellan kropp och själ. Koncentration är nyckeln, säger Pirjo Hietala.

2014 utbildade hon sig till ledare inom ämnet.

– Jag blev intresserad när jag läste till fritidsledare på Värnamo folkhögskola. Jag gjorde praktik på Träffpunkt Gislow och min mentor Raghnild höll på med det. Det är tack vare henne som jag fastnade för det, så jag åkte till PRO:s folkhögskola i Gysinge och läste Biyunföreningen Gröna Drakens kurs. Förra året hade jag den stora äran att få träffa metodens grundare Fan Xiulan i Göteborg, det var riktigt trevligt, berättar Pirjo.

Efter att ha hållit i qigong-pass på Gislow och på GymMix i Hillerstorp är det numera Takkten och omvärlden som får ta del av Pirjo Hietalas kompetens.

– Vi arbetar med sittande qigong som jag har kompletterat med vissa bitar från Biyun-metoden vilket gör att alla kan vara med. Ibland kanske det kan vara svårt att hitta på aktiviteter och då är det här en perfekt gratisaktivitet som vi erbjuder där vem som helst kan koppla upp sig. Jag vill skicka en eloge till Annika Gof Anderberg och Mari-Anne El-Nagar på omsorgsförvaltningen. De går in för sina roller och hittar på aktiviteter för kommunens äldre.

Annika Gof Anderberg, samordnare på förebyggande enheten på omsorgsförvaltningen i Värnamo kommun, ser positivt på satsningen.

– Vi försöker uppmuntra vår personal som arbetar på Säbo (särskilt boende) att de kan streama qigongen. Vi på Träffpunkt Höjden kör oftast på torsdagar och många har uppskattat detta. Takkten har varit ute på våra mötesplatser och kört live, det har varit uppskattat. Vi är glada för samarbetet och att de delar sin kunskap och glädje, säger hon.

Annika Gof Anderberg får medhåll av aktivitetssamordnaren Mari-Anne El-Nagar.

– Det är fantastiskt att så många har fått upp ögonen för denna aktivitet. Takkten gör det enkelt och anpassar upplägget för den som deltar. Att få in rörelser och avslappning regelbundet under veckan är jättebra. Det viktigaste med en aktivitet är att man själv känner meningsfullhet, hanterbarhet och begriplighet i sammanhanget, säger hon.

Taggar

Dela