Nyheter

En av de lägst olycksdrabbade kommunerna i länet

Nyheter Värnamo var en av de lägst drabbade kommunerna av arbetsplatsolyckor inom byggbranschen i Jönköpings län under 2020, visar ny statistik från Arbetsmiljöverket.

Arkivbild: Peter Magnusson

Under 2020 rapporterades det in 119 arbetsplatsolyckor inom byggbranschen i Jönköpings län.

I Värnamo kommun rapporterades det in sex arbetsplatsolyckor. En siffra som gör kommunen till en av de minst olycksdrabbade i länet.

Grannkommunen Vaggeryd var tillsammans med Habo kommun den lägst skadedrabbade i länet, med färre än fem inrapporterade arbetsplatsolyckor.

Värst drabbad var Jönköpings kommun, som  rapporterade det in 55 byggarbetsplatsrelaterade olyckor.

Se tabellen nedan.

De totalt 119 inrapporterade arbetsolyckorna i länet ledde till sjukfrånvaro och därtill nio sjukdomsfall som berodde på skadlig inverkan av arbetet.

– De här sifforna visar att arbetsmiljöfrågor inom byggbranschen behöver tas på ännu större allvar i Jönköpings län, säger Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads Småland-Blekinge i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar en färsk undersökning från Byggnads på stora brister i byggnadsarbetarnas ergonomiska arbetsmiljö. Bland 110 Jönköpingsmedlemmar, som deltog i undersökningen, svarade hela 99 att de upplever smärtor kopplade till sitt arbete (90 procent).

– Människan är ingen maskin och byggnadsarbetarna får betala med sina kroppar när penningjakten går före arbetsmiljön. Bedömning av ergonomiska risker ska vara lika självklart som att ha ett skyddsräcke eller skyddsskor, säger Morgan Nyberg.

Taggar