Nyheter

En aha-upplevelse i parken 

Nyheter Ull och lin står i fokus när Apladalen under morgondagen förvandlas till en hantverksoas.

Bodil Swensson samlar upp linfrön.  [1/5]

Att bråka betyder att man bryter sönder veden i linfröets stjälk i små bitar tills alla stjälkar är mjuka. För att göra det använder man en bråkstake, som är en slags träkniv.   [2/5]

Maria Haneskog och Bodil Swensson visar hur man bråkar linet med hjälp av en bråkstake.  [3/5]

Lin har använts i textilier i 7 000 år.   [4/5]

Apladalen förvandlas till en hantverksoas under morgondagen.  [5/5]

I morgon lördag firas hemslöjdens dag över hela landet. Årets tema är ull och lin och för ett par timmar förvandlas hembygdsparken i centrala Apladalen till en hantverksidyll. Bakom arrangemanget står riksorganisationen Hemslöjden, Värnamo Hembygdsförening och Studieförbundet Vuxenskolan i Värnamo.

– 2020 inleddes det rikstäckande projektet ”1 kvadratmeter lin”. Då var vi ett gäng som odlade två kvadratmeter lin. Det är det linet som ska bearbetas på lördag, säger läraren Maria Haneskog som representerar riksorganisationen Hemslöjden. 

”1 kvadratmeter lin” är ett rikstäckande projekt där medlemmar i Hemslöjden kan få hem linfrö till 1 kvadratmeters yta för att odla hemma och ha kontakt med varandra via sociala medier. Att odla och bereda lin görs i åtta faser. Dess faser består bland annat av att rensa, röta, bråka och häckla. 

– Orden känner man igen från andra sammanhang. Det lät lite komiskt när ett barn frågade mig vad jag ska göra på lördag och jag svarade att jag ska stå och bråka i Apladalen, skrattar Maria Haneskog. Att bråka betyder i det här fallet att man ska bryta sönder veden i linfröets stjälk i små bitar tills alla stjälkar är mjuka. För att göra det använder man en bråkstake, som är en slags träkniv. 

– En hembygdsförening har i uppdrag, enligt gamla stadgar, att förmedla gammal kunskap till kommande generationer. Det är väldigt viktigt att yngre får vetskap om gamla hantverk. Hembygdsföreningen har ett samarbete tillsammans med skola och kulturskola där skolungdomar i årskurs 2 får ungdomarna lära sig hur det var på 1700-talet. Allt textilt material består av trådar. Det blir som en aha-upplevelse och det är just den aha-upplevelsen vi vill försöka få fram, säger Bodil Swensson i Värnamo Hembygdsförening. 

Besökarna kommer bland annat få möjlighet att bevittna spinning av ull och lin på spinnrock, hur man tovar ull och hur man bereder lin. Det kommer att finnas möjligheter att prova på att tova ull och en utställning om får och alpackor samt en utställning om ull och lin kommer att finnas för beskådan. Föreningen ”Slöjdare i Värnamo” kommer att spinna lin uppe i marknadsstugan och det kommer att anordnas ett stickkafé. Evenemanget handlar om att lyfta linets och ullets betydelse.

– I dag är de flesta materialen syntetiska, men även de är gjorda av trådar. Lin är en naturprodukt och redan för 7 000 år sedan användes lin som en av de första textilierna. I dagens samhälle, med fokus på återanvändning av naturprodukter, är lin en trendvara. Jag ser mig som en kunskapsbärare och tycker att det är väldigt viktigt att barn och även vuxna får kunskap. 

Taggar

Dela