Nyheter

En agenda för vägen framåt

Nyheter "Vi i Moderaterna har en grundmurad tilltro till den enskilda människans förmåga. Vi tror att den förmågan räcker mycket långt. Vi tror på frihet, självständighet och ansvarstagande". Läs debattartikeln här skriven av bland andra Gert Jonsson och Gottlieb Granberg

Vi anser att det politiska systemets viktigaste roll är att säkerställa att stat, kommuner och regioner förmår stötta individer men även företag och idrottsföreningar eller andra delar av den idéburna sektorn. Detta inte minst när de ställs inför situationer där den egna förmågan inte räcker till.

I de tider vi nu lever i har många av dessa åtaganden ställts på sin spets och brister i olika system har blottats. Vi har haft förmånen att vara förskonade från större katastrofer som till exempel allvarliga pandemier och ofred.Vi hade tack vare detta en fantastisk utveckling under andra halvan av 1900-talet i Sverige.

Men vi ser också att det finns problem.

Moderaterna ser att det i många fall finns en växande skillnad mellan vad människor, idéburna organisationer och företag förväntar sig av stat, kommuner och regioner och vad de upplever att de får.

Vi ser också hur vårt samhällskontrakt är under ansträngning av skjutningar, sprängningar och våld mot enskilda på ett sätt som vi inte kunde drömma om för bara något tiotal år sedan. Detta sker just nu, även om annat är i fokus för tillfället. I många fall finns det också ett glapp mellan det allmänna rättsmedvetandet och hur man upplever att rättssystemet fungerar.

Vi ser hur den militära och civila beredskap som en gång var stark behöver få en nystart i en form anpassad för dagens och framtidens hot och risker.

Det är företagen och företagarna som är den absoluta förutsättningen för att vi kan ha råd med vår gemensamt finansierade välfärd. Det finns alltid ett direkt samband mellan hur bra våra företag går och hur många lärare vi har råd med i skolan eller hur många undersköterskor det finns i vård och omsorg:

Utan företag inga anställda. Utan anställda inga skatteintäkter. Utan skatteintäkter ingen välfärd.

Ju bättre företagen går, desto fler kan få arbete i stället för att hamna i utanförskap.

För oss handlar det om att vårt samhälle måste klara att balansera förväntningarna och leveransen av det gemensammas åtagande. Ibland måste kanske kraven skruvas ner, ibland måste leveransen från stat, kommuner och regioner förändras på ett sätt som är ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart.

Moderaterna tror på praktiska lösningar och förutsägbarhet i det vi kan påverka. Det skapar trygghet och stabilitet över tid.

Det är ett stort, svårt och säkerligen många gånger smärtsamt arbete. Men det måste göras. Och det är ytterst politikens uppgift att prioritera mellan olika intressen och målkonflikter. Vi vet att de mänskliga behoven är oändliga, men resurserna är ändliga. Att säkerställa samhällskontraktet är för Moderaterna högt prioriterat under lång tid framöver.

Alla ska kunna förvänta sig en bättre dag idag än igår när de vaknar på morgonen. Den enskildes frihet att under lagarna forma sitt liv efter eget huvud och den enskildes ansvar för sin tillvaro måste därför bejakas.

Tilltro till människors inneboende kraft, ledarskap och företagsamhet är då några av de viktigaste delarna i vägen framåt!

För Moderaterna i Jönköpings län
Caroline von Wachenfeldt, Aneby
Markus Kyllenbeck, Eksjö
Anton Sjödell, Gislaved
Kristine Hästmark, Gnosjö
Susanne Wahlström, Habo
Peter Jutterström, Jönköping
Henrik Jansson, Mullsjö
Anna Gerebo, Nässjö
Gert Jonsson, Vaggeryd
Mats Hermansson, Sävsjö
Anders Wilander, Tranås
Carina Bardh, Vetlanda
Gottlieb Granberg, Värnamo

Taggar

Dela


3 reaktioner på En agenda för vägen framåt

”Utan anställda inga skatteintäkter”

Är ju ett galet sett som visar moderaternas syn på vem som ska betala. Avskaffad förmögenhetsskatt, arvsskatt, osv…

Det är vi vanliga knegare med våra småslantar som ska stå för notan medan överklassen och storföretagen ska plocka hem all vinst.

Det detta som skiljer M från MP
Citat M ”För oss handlar det om att vårt samhälle måste klara att balansera förväntningarna och leveransen av det gemensammas åtagande. Ibland måste kanske kraven skruvas ner”. Vilka drabbas när något skall skruvas ned.det är Barn med bokstavskombinationer, äldre med låg pension,sjuka och arbetslösa som får bokhyllan i skallen med andra ord de svaga i samhället. Det är viktigt att företag finns och utvecklas men det är inte skatten som är problemet ,det finns många punkter på deklarationen som medger avdrag för företagare. Problemet är kompetens och närvaro i verksamheten.

Ja nu låter det som Leif Östling ”Vaa fan få jag för pengarna” allt som samhällskontraktet står för är gemenskap/rättvisa . Och det är i form av betala skatt,arbetsgivaravgift,moms .Borta är värnskatt ,förmögenhetsskatt arvskatt och till viss del fastighetsskatt. Privatisering av vård,skola och omsorg flyttar bara kapitalet från det vi anser gemensamt till aktiemarknaden med kvartals ekonomi.

Kommentarsfunktionen är stängd