Nyheter

Elpriset uppåt i Värnamo – högsta på över tre månader i morgon

Nyheter Elpriset i elområde 4, som Värnamo kommun tillhör, stiger i morgon till 4,45 kronor per kilowattimme. Det är det högsta dagspriset sedan i september, rapporterar Newsworthy.

Elpriset i elområde 4, som Värnamo kommun tillhör, stiger i morgon till 4,45 kronor per kilowattimme. Det är det högsta dagspriset sedan i september, rapporterar Newsworthy. Arkivbild: Pixabay

Dygnspriset på el är i morgon, den 9 december, 4,45 kronor i elområde 4 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 2 september har dygnspriset varit lika högt. Det är också högre än alla dagar under förra vintern. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,22 kronor kilowattimme.

Hushåll och företag i Värnamo med timdebiterade avtal betalar som mest 5,55 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,38 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 9 kronor).

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,42 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,58 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 2,30 kronor per kilowattimme , alltså ungefär fem gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,49 kronor per kilowattimme .

Illustration: Newsworthy

Taggar

Dela