Nyheter

Elevernas idé: Läs läxa – få gratis fritidsaktivitet

Nyheter Under torsdagens kommunfullmäktige gav Marianne Olsson (KD) ledamöter en tankeställare.

Vad sägs om obligatorisk läxläsning och subventionerad fritidsaktivitet som ett tack? Bilder: Pressbilder

I samband med debatten om Socialdemokraternas motion om fritidsgårdar tog Marianne Olsson plats i talarstolen.

– Jag är lärare och vi pratade så fint innan om det här med normbrytande beteende. När man tittar hur det är i samhället i dag så är det ojämlikheterna som gör att det är illa i samhället. I skolan där jag jobbar diskuterade hur vi ska hjälpa ungdomar så att det blir ett mer likvärdigt samhälle. Då sa eleverna så här:

”Alla har inte samma förutsättningar, varken ekonomiskt eller socialt. Man skulle börja varje aktivitet, oavsett vad det är, med läxläsning. Det handlar inte om kunskapskrav utan det handlar om att du ska sitta ner och göra dina uppgifter i ungefär 25 minuter, sedan får du tillgång till att göra din aktivitet, och kanske om man gjorde det så skulle man få subventionerad aktivitet.”

– Det vill säga: bara du är där och gör detta först så kostar det lite mindre: ponnyridningen, fotbollen eller vad det nu handlar om, oavsett  om det är i fritidsgård, i allaktivitetshus eller så, och det var eleverna själva som tyckte det. Min mor sa alltid: ”Först ska du läxorna lära, sedan får du le och leka.” Och det är faktiskt sant. Det här kommer från barnen själva, de förstår vad som är skillnaden, säger Marianne Olsson (KD).

Taggar

Dela


1 reaktion på Elevernas idé: Läs läxa – få gratis fritidsaktivitet

Vi uppfostrar våra barn med mottot prestation ger belöning. Det finns föräldrar som belönar med pengar för bra bety prestation. Skall vi ha en skola där prestation belönas med någon form av förmån? Blir inte utslagning ännu större än vad den är idag? Läxläsning i hemmet är föräldraransvar och läxhjälp finns i skolan är själv läxhjälp i skolan.
Mer pengar till skolan i form av stöd till elever, inte till aktieägare.

Kommentarsfunktionen är stängd