Nyheter

Ek-stravagant nytillskott i bänkprojekt

Nyheter På lördag invigs den femte bänken i projektet Bänkarnas stad. ”Eken vid bänken” är skapad av konstnären Lone Larsen. Donatorer är familjen Björn Inganäs.

Donator Björn Inganäs och konstnären Lone Larsen vid ”Eken vid bänken” framför de lummiga ekarna på Osuddenrundan. Bild: David Alin   [1/2]

– När jag fick se den öppna platsen med allt det gröna och de stora pampiga ekarna i ryggen, rörelsen och ljudet från det mörka glittriga vattendraget, då var vi hemma, säger Lone Larsen. Bild: David Alin   [2/2]

Projektet Bänkarnas stad fortsätter växa. I helgen invigs den femte bänken i projektet som löper längs med Laganstråket. Konstnären bakom ”Eken vid bänken” är Lone Larsen från Höganäs, som har mottagit ett flertal olika stipendier och har gjort en mängd offentliga gestaltningar, både i Sverige och utomlands. Bänken är donerad av familjen Björn Inganäs.

– Flera generationer av vår familj har trivts, arbetat och utvecklats här i Värnamo och vi har lärt oss att älska den här lilla staden. När man började lansera det här med Bänkarnas stad var det ganska givet att vi ville ge Värnamo en sådan skulptur också. Eftersom vi har många konstnärer som vi känner i familjen var det långa diskussioner om vem vi skulle fråga först, men det var när vi hittade Lones altare (en bänk) i Wanås skulpturpark som vi sa att ”Lone frågar vi först” och så blev det, berättar Björn Inganäs under en pressvisning.

– Jag sa ja direkt eftersom jag ställde ut på Knäpp-fabriken på Smålands Konstarkiv 2002. Då fick jag en idé om att jag ville göra något projekt här. När man ställer ut på något ställe så kan man bli lite småförälskad i orten på något sätt. Vandalorum var under diskussion då och jag tänkte att ville jag göra något projekt här. å såg jag att jag hade möjligheten att göra en bänk här, och när du frågade mig ”skulle du vilja göra en bänk?” så svarade jag ”absolut”. Men en sak som jag var tydlig med från början var att jag inte ville ha en svart bänk, för det blir så mörkt mot vattnet här, säger Lone Larsen.

Bänken består av ett stenblock i röd älvdalskvartsit med en ek som ska planteras intill. Stenblocket är hugget i Älvdalskvartsit från Mångsbodarna i Dalarna. Den är rödskimrande och ådrad och extremt hård. Bergarten är en av de hårdaste i Sverige och tillkom för mer än 1,4 miljarder år sedan. Stenblocket har huggits av tre stenhuggare på plats i Mångsbodarna, under Lones överinseende. Bredvid bänken planteras en cirka fyra meter hög ek, därav namnet ”Eken vid bänken”.

– Jag tänker mig att eken dör först, därför kommer den först i namnet. Trots att eken kan bli 1 000 år gammal så är stenen i bänken ännu mer uråldrig och kommer stå kvar och vara konstant även när eken dött, säger Lone Larsen.

– Eken vid Bänken kan finnas där i evigheter. Du kommer så småningom att skuggas av eken när du sitter där och vilar eller fikar med familjen. Vår önskan är att dagens barn och familjer ska få glädje och nytta av bänken, men även morgondagens och all framtids familjer, säger Björn Inganäs.

Bänken står på den västra sidan av Lagan, längs med den nya stigen över hagmarken, mellan bänkarna ”Peace” och ”Allting förändras men ingenting förgås”.

– När jag fick se den öppna platsen med allt det gröna och de stora pampiga ekarna i ryggen, rörelsen och ljudet från det mörka glittriga vattendraget, då var vi hemma och jag byggde in den röda Älvdalskvartsiten på platsen. Även om jag arbetar med skulptur använder jag alltid placeringen och omgivningen för att få en målerisk plats, säger Lone Larsen.

På lördag eftermiddag invigs bänken officiellt av kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M). Medverkar gör även Thomas Lundh med sin specialskrivna dikt ”Bänkarnas stad”, ackompanjerad av Jonas Rydin.

– Vi är fantastiskt glada och tacksamma för familjen Björn Inganäs generösa donation. Lone Larsen har gjort ett fantastiskt jobb och det är med glädje vi kan konstatera att hennes vackra stenbänk ytterligare stärker den helhet som bänkarna skapar längs med Lagan, säger kommunens kulturchef Lars Alkner.

Fakta: Bänkarnas stad
Projektet Bänkarnas stad är tänkt att förstärka Värnamos position som design-, konst- och möbelstad. Samtidigt lyfts ån Lagan fram och det skapas en attraktiv och konstnärligt utformad miljö längs Laganstråket. Därigenom knyts även Vandalorum ihop med Värnamo centrum. Bänkarna ska vara konstnärligt utformade och doneras till Värnamo kommun av ett företag, förening eller privatperson.
Idén till Bänkarnas stad föddes när företagaren Kadim Akca 2012 donerade bänken ”Gemenskap (Turkens bänk)”, som står placerad i Åbroparken i centrala Värnamo. Den räknas som bänk nummer noll.
Bänken ”Polygon” formgiven av Johnny Grauengaard är bänk nummer ett som skänktes av Värnamo Företagareförening 2017.
Bänken ”Peace” skapad av Fredrik Wretman är bänk nummer två. Den donerades av Nivika Fastigheter AB 2018.
Bänken ”Equilibrium” av Charlotte Gyllenhammar är bänk nummer 3, donerad av Bengt och Gunnel Liljedahl 2021.
Bänken ”Allting förändras men ingenting förgås” av Ellen Ehk Åkesson är bänk nummer 4, donerad av Thomas och Inga-Lill Börgesson 2023.
Bänkarnas stad är ett samarbete mellan Värnamo kommun, Värnamo Företagareförening och Vandalorum.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Ek-stravagant nytillskott i bänkprojekt

Hur vore det med lite fräna bänkar till Folkets Park,
i gammal stil som det var förr…

Tack familjen Inganäs för ännu en härlig bänk för inspiration och reflekterande. En möjlighet att få stanna upp och uppskatta de små ögonblicken i livet.
Margareta Lindahl

Kommentarsfunktionen är stängd