Nyheter

Efter SVT:s granskning: Så är PFAS-nivåerna i kommunen 

Nyheter Enligt en undersökning utförd av SVT så dricker hundratusentals svenskar förorenat vatten, men i Värnamo kommun ligger mätningarna på godkända nivåer.

Enligt en undersökning utförd av SVT så dricker hundratusentals svenskar förorenat vatten, men i Värnamo kommun ligger mätningarna på godkända nivåer. Bild: David Alin

PFAS-ämnen har skapats för att stöta bort fett och smuts från bland annat stekpannor och funktionskläder. Studier har dock visat att ämnena kan vara skadlig för hälsan, bland annat cancerframkallande, och från och med 2026 sänks den tillåtna halten PFAS i dricksvatten från 90 nanogram per liter till fyra.

I en granskning av kommunernas vattenverk som SVT gjort framkommer att många kommuner fortfarande ligger högt över gränsen. Värnamo kommun var inte med i granskningen, så vi tar kontakt med VA-chefen Antti Vähäkari som berättar om läget i kommunen. 

Vi har väldigt låga värden i en uttagsbrunn. Vi undersöker halterna varje år. Eventuell PFAS filtreras bort i våra kolfilter. Vi har således inte PFAS alls i utgående dricksvatten, berättar han i ett mejl. 

Taggar

Dela