Nyheter

Efter ockupationen – 15 gripna misstänkta för flera brott

Nyheter De aktivister som tidigare idag tog sig in vid en torvtäkt utanför Bredaryd misstänks nu för flera brott. Uppdaterat.

Genrebild David Alin

Polisen larmades strax innan klockan 9 på måndagen om att en grupp aktivister tältade på icke allmän plats på Flymossen med syfte till en åsiktsyttring. Personerna ska också ha grävt igen diken på platsen.

Då misstanke om skadegörelse uppstod tog polisen kontakt med personerna som befann sig på området.
– Patrullen konstaterade att industriområdet, där tälten var uppställda, inte var att räkna som en allmän plats dit allmänheten har tillträde. Det medför att sammankomsten inte kan betraktas som en allmän sammankomst enligt gällande lag, säger polisens presstalesperson Jonny Gustavsson.

Aktivisterna misstänks nu för olaga intrång, skadegörelse samt nedskräpning.
– Aktivisterna informerades om att de var avvisade och att de skulle ta ner sina tält och lämna platsen. Detta gjorde de inte frivilligt.

Sammanlagt avvisades tio personer från platsen.

Uppdaterat: Senare under dagen återvände aktivisterna till platsen men utan sina tält som polisen hade tagit i beslag. Magnus Jansson Klarin är presstalesman  vid polisen och han berättar för vår tidning att det är ett 15-tal personer på plats och även poliser. han berättade klockan 21.45 att ett 15-tal personer hade gripits misstänkta för olaga intrång och skadegörelse. Polisen har kvar personal på platsen och det är en omfattande insats.
– Flera personer har gjort motstånd men vi har ingen uppgift om att någon skadats, säger Magnus Jansson Klarin.

Text: Henrik Skoglund och Per Bunnstad

Taggar

Dela


Läs mer

Samtliga gripna aktivister anhållna

2 reaktioner på Efter ockupationen – 15 gripna misstänkta för flera brott

Hårdare straff tuffare lagstiftning skallar i etern. Ändå agera aktivister mot klimathot och biologisk mångfald med att dömas och beläggas med straff. Aktivister med akademisk bakgrund och ålder i övre medelålder varför? De är inte från förorten som utpekas som brottets näste. Ett tips är att lyssna på sommar i P1 den 29 juni Bo Landin så kanske lite förståelse för aktionen finns i den allmänna debatten.

Kommentarsfunktionen är stängd