Nyheter

Efter höjda terrornivån – så jobbar IFK med säkerheten

Nyheter För några veckor sedan höjde Säpo terrorhotsnivån i Sverige. Det ställer bland annat nya krav på säkerheten vid olika evenemang. – Vi kör full visitering, berättar Joel Wallin som är säkerhetschef hos IFK Värnamo.

Foto: Per Bunnstad

Hockeyn gick relativt snabbt ut med centralt vilka åtgärder de vidtar i samband med den skärpta terrorhotsnivån. Från fotbollens sida har det dock varit tyst och Ola Rydén som är ligaansvarig på Svensk Elitfotboll (SEF) berättar att man lämnat över arbetet till klubbarna.
– Vi har i korta ordalag sagt att varje förening ska följa upp detta ihop med sina regionala myndigheter och därifrån bygga sina säkerhetsplaner, berättar han.

Ola Rydén säger vidare att man uppmanat klubbarna att de ska vara extra uppmärksamma på personer som uppträder märkligt och har ett icke normalt beteende.
– Vi förordar också att alla som har väskor med sig ska visiteras oavsett vilka entré de går in i. Några föreningar har infört väskförbud.

Joel Wallin är säkerhetschef hos IFK Värnamo, och han berättar att de förändrat arbetet efter det att terrornivån höjdes.
– Först och främst så följer vi noga informationen från SEF samt med våra regionala myndigheter om nya riktlinjer gällande våra evenemang.

Hårdare visiteringar och mer arbete med kameraövervakningen är åtgärder klubben vidtagit.
– Vi kör fullvisitering även om det inte finns krav från polismyndigheten att genomföra detta på alla våra matcher. Vi arbetar mer med våran kameraövervakning vid entréerna och inne på arenan för att kunna notera avvikande personer eller annat som kan innebära ett hot för våra besökare.

Joel Wallin fortsätter:
– Samt att vår personal ska vara mer uppmärksamma på väskor eller likande som ligger på ovanliga platser eller inte har någon igenkänning.

Taggar

Dela