Nyheter

E-handeln påverkar Värnamobutiker

Nyheter E-handels har stor påverkan på den lokala handeln. Det framgår av den enkät som Värnamo City gjort bland sina medlemsbutiker.

Anders Wallin, centrumledare i Värnamo.

Värnamo.Nu har också skrivit om butiksägare som slår igen på grund av trycket från utländska e-handelsplatser.
Anders Wallin, centrumledare för Värnamo City ger som exempel att det varje dag kommer långt över 100 000 postpaket till Sverige från Kina.

Nu har dock spelreglerna gjorts om och för varje paket från Kina ska nu en avgift på 120 kronor betalas. Plus moms från första kronan. Mycket tyder på att detta kommer att underlätta en hel del för handlarna, inte minst i Värnamo kommun.
Totalt är det ett 30-tal näringsidkare i Värnamo samt några utanför tätorten som har svarat på enkäten.
Är du nöjd med 2017 som helhet, var en av frågorna. Där svarade 73 procent att de var nöjda eller mycket nöjda. Motsvarande siffra för 2016 var 59 procent.

Av enkäten framgår det också att 75 procent av handlarna har ökat sin försäljning under 2017. Motsvarande siffra för 2016 var 63 procent.
Antalet näringar som minskat sin försäljning är bara 15 procent. Det är en rejäl minskning mot 2016. Då var det 35 procent som minskat försäljningen.
Julhandeln 2017 var ett lyft för handeln. Hela 70 procent av handlarna uppger att de var nöjda med handeln i december. Året innan var den siffran 65 procent.

Taggar

Dela


2 reaktioner på E-handeln påverkar Värnamobutiker

Att e-handeln från Kina kan minska något med införandet av postens importavgifter är fullt sannolikt. Men detta högst tillfälligt. Man skall inte glömma bort att Svensk och Europeisk e-handel är på snabb frammarch. Framförallt så kommer vi se en växande e-handel från bla Tyskland och Holland.
Dessutom etablerar stora Kinesiska handlare gigantiska lager inom EU för att säkra snabba leveranser till Europeiska kunder. Kinesiska Alibaba har knappt börjat med sin Europaetablering. När detta bli verklighet så kommer det släcka ner många fysiska butiker.

När centralorternas snabbköp kom så inte fick byarnas lanthandlare någon favör. De fick lägga ned verksamheten.

Kommentarsfunktionen är stängd