Nyheter

Dubbla medaljchanser för unik företagsidé

Nyheter En unik idé blev till en oväntad framgångssaga. Nu kan Träsmak UF bli svenska mästare i ung företagsamhet.

Träsmak UF, som består av Malte Svensson, Hilma Ihreborn och Elias Åkesson, tävlar i kategorin årets tjänst vid SM i ung företagsamhet i Stockholm i slutet av maj. Bild: Anette Klasson  [1/2]

Hilma Ihreborn är dessutom nominerad i kategorin årets säljare. Bild: LBS Kreativa gymnasiet  [2/2]

När läsåret började hade Malte Svensson, Hilma Ihreborn och Elias Åkesson ingen aning om vad som komma skulle. Det enda de visste var att de skulle starta ett UF-företag.

– Först hade vi tankar på att vi ska göra något med Värnamomotiv som vi kan sälja till kommunen som souvenirer, men sedan fastnade vi för personliga träbrickor, berättar Malte Svensson.

– Min pappa berättade om att hans företag jobbar med en underleverantör som tillverkar brickor. Han sa att ni kan nog komma på något bra, så det blev vår affärsidé: att kunna designa en egen bricka, säger Hilma Ihreborn.

Efter många turer fram och tillbaka föddes Träsmak UF. Företagets affärsidé går ut på att designa, tillverka och sälja personliga brickor i närproducerade och återvinningsbara material.

– Brickorna görs i FSC-certifierad björkfanér. För oss handlar det om att värna om miljön, dessutom blir det lite mer lyxigare känsla, säger Malte Svensson.

En stor del av arbetet har Elias Åkesson stått för, i form av webbutvecklare.

– Elias har byggt vår hemsida från grunden. Det ligger många timmar bakom arbetet. Vårt mål har varit att få det så användarvänligt som möjligt. Som till exempel kan kunderna välja att designa sina brickor fritt eller genom olika mallar som vi har lagt upp. Elias har gjort ett superjobb och ska ha en stor eloge för sitt arbete, säger duon.

I februari månad påbörjades försäljningen. Den första brickan såldes till en lärare, men det var UF-mässan i Jönköping som blev det stora startskottet.

– Efter det har vi sålt 17 brickor och vi har en stororder på gång till ett företag som vill använda dem som giveaways, berättar Hilma Ihreborn.

Men UF-mässan var mer än ett skyltfönster för de tre företagarna. Träsmak UF var ett av fyra UF-företag från Finnvedens gymnasium som var nominerat till det regionala UF-mästerskapet i kategorierna årets UF-företag och årets tjänst. De tog andra plats i kategorin årets tjänst och blev länets tredje bästa UF-företag, men dagen hade ännu mer att erbjuda.

– Innan vår presentation så blir jag inkallad i ett rum. Där berättar de för mig att jag har fått ett wildcard i kategorin årets säljare och att jag ska pitcha ett säljtillfälle för en jury med tio personer. Det enda jag tänker är att ha en positiv anda, köra på och vara sig själv, säger Hilma Ihreborn.

En stund senare är chocken ett faktum. Hilma Ihreborn har av juryn utsetts till årets säljare, vilket innebär att Träsmak UF representerar Jönköpings län i två kategorier i SM i ung företagsamhet i maj under den sista helgen i maj: årets tjänst och årets säljare.

– Vi har en unik produkt och det ska bli kul att få representera Värnamo i SM, säger Malte Svensson.

– Det var helt chockerande att få ett wildcard från ingenstans och att sedan stå där som årets säljare. Nu gäller det bara att gå in och göra vårt bästa så tar vi det därifrån, säger Hilma Ihreborn.

Bara dagar efter att SM avgjorts avvecklas företaget. Både Hilma och Malte ser tillbaka med stor glädje på kursen.

– Jag har lärt mig så otroligt mycket. Det största för mig har varit att få en inblick i hur det går till att starta ett eget företag. Man vet hur hela processen går till, från att affärsidé och affärsplan till produktutveckling, försäljning, marknadsföring, bokföring, årsredovisning med mera, säger Hilma Ihreborn.

– Innan vi började med kursen hade jag en känsla för vad som skulle komma, men det här var mer än jag hade förväntat mig och inte minst allt inom ekonomi har varit otroligt lärorikt. Sedan vill jag även framhålla variationen i undervisningen, säger Malte Svensson.

Taggar

Dela