Nyheter

”Du har ett ansvar!”

Nyheter Prata risker med farter och säkerställ trafiksäkerheten. Polisen sträcker ut en hand till föräldrar som har en ungdom som kör moped eller a-traktor. Läs inlägget i sin helhet nedan.

Polis kontrollerar en a-traktor. Foto: Pressbild  [1/2]

Polis kontrollerar en moped. Foto: Pressbild  [2/2]

Det här inlägget vänder sig till dig som har en ungdom som kör moped, mopedbil eller A-traktor. Du har ett stort ansvar! Vår förhoppning är att ni tar en diskussion hemma, diskutera risker med farter och säkerställ att era ungdomars fordon är trafiksäkra och körs på ett säkert sätt. Allt i syfte att minska risk för olyckor. Vi poliser uppskattar verkligen när vi möter era ungdomar i godkända fordon!

Trimning 

Om fordonet går fortare än tillåten högsta hastighet, eller är modifierat på ett sådant sätt så den klassas som personbil/motorcykel, riskerar föraren att rapporteras och få dagsböter. Även Transportstyrelsen gör en prövning om man är lämplig att ha körkort. Körkort/körkortstillstånd kan återkallas. 

Olovlig körning och tillåtande av olovlig körning

Även ägare/målsman ansvarar för att fordonet är säkert och lämpligt för trafik. Är fordonet trimmat gäller inte försäkringen och din tonåring kan dömas till olovlig körning, på samma sätt som om som man kört bil utan körkort. Vårdnadshavare eller annan vuxen som tillåter kan dömas för tillåtande av olovlig körning.

Buller och buskörning

Fordon får inte orsaka onödigt buller eller släppa ut rök eller gas i sådan omfattning att olägenhet uppstår. I tätort och bostadsbebyggelse ska färdväg, hastighet och färdsätt anpassas så att inte andra blir störda. Visste ni att polisen kan utfärda böter om man spelar hög och störande musik nära bostadsbebyggelse? Nu skrivs böter direkt på platsen, boten är på 1 000 kronor.

Bältet 

Att köra obältad i hög hastighet kan innebära livsfara. Det finns inga bälteskrav för A-traktorer, men körs A-traktorn på allmän väg bland andra trafikanter som kör i höga hastigheter blir en kollision väldigt allvarlig. Prata med din ungdom om riskerna och ställ krav!

A-traktorer

Får gå max 30 kilometer i timmen och ska ha LGF-skylt (Långsamt Gående Fordon) vid färd på väg. A-traktor som inte uppfyller kraven (förändrad utväxling, varvtal eller hastighet) som traktor är att betrakta som lätt lastbil och kräver behörighet. 

Besiktning

Som A-traktorägare måste man själv hålla koll på när fordonet måste besiktas. Tänk också på att dessa fordon är stöldbegärliga. Lås och förvara på ett säkert ställe när de inte används. Se över försäkringarna så att de täcker. Provkör gärna fordonet ibland så du vet skicket och att utrustningen fungerar!

Taggar

Dela


13 reaktioner på ”Du har ett ansvar!”

Väldigt bra inlägg från alla!
Kanske provocerar lite, men det behövs för att få
en bra diskussion.
Håller till stor del med om era åsikter.
Epa ska absolut inte gå fortare än laglig hastighet. Extrema fall ska givetvis bötfällas, men de flesta sköter sig väldigt bra.
Ett förslag: 45 kilometer i timmen vore bra hastighet för trafikrytmen, utbildning/körkort för Epa och att lära sig visa hänsyn i trafiken vore så klart en fördel.

Se på bilderna! Blåljuspersonalen kryper som ”hökar” och ser ut som letar narkotika och vapen? Det tror jag inte! De stoppar epa och mopeder ändå. Blir nästan komiskt.

Jag tror att de flesta epa- och mopedförarna är väldigt skötsamma och inte håller på med droger och narkotika.

Jag tycker inte heller om att hamna bakom en EPA när jag är ute och kör. En EPA på 90-vägen i rusningstrafik är inte roligt för någon. Men dessa ungdomar får en frihet. De lär sig ansvar och hur trafikflödet fungerar under tiden. Hellre att de anpassas i förväg än att alla ungdomar ska kastas ut i bil vid 18 års ålder och bara 2 år övningskörning som max!

Däremot skulle jag vilja ha klarare och tydligare regler för att de inte får bete sig hur som helst
Det är farligt att var ett långsamtgående fordon på vägen… Åk åt sidan om det är möjligt om du uppehåller dig på vägen med bilkö bakom dig. Undvik större vägar om det går. Och man ligger inte i baken på bilar framför eller kör ut som bara den i rondellen om man kör elbil heller. Något tjejerna i Värnamo verkar missat. Stor kärlek till de ungdomar som sätter ett gott föredöme och kan läsa av trafiken.

Höj hastigheten till 45 och skärp straffet duktigt för att manipulera hastighetsspärren.

Tyvärr är det för många vuxna och ungdomar som knappast någon håller hastigheten. Inte bra.

Varför lägga så mycket energi och fokus på harmlösa 15 åringar, som vill ha lite roligt att köra Epa (A-traktor) och moped, när det finns så mycket grov kriminalitet i vår stad och samhälle, som inte prioriteras!

Alla ungdomar är inte intresserade av att utöva idrott och sport av olika slag.
För de som är fordonsintresserade, är det viktigt att inte bli motarbetade! och få en accepterad plats i samhället.
Lagen gäller förstås, men inte lägga sådana resurser för att leta petitesser. Motorburna ungdomar ska absolut inte vara någon utpekad grupp, som blir stoppad av blåljus, utan skälig anledning!

Då kanske denna stackars grupp av 15-åringar sköta sig så de stackarna slipper bli stoppade. Är ju jättesynd om dem när de åker runt till 03 på nätterna och väcker folk som har ett jobbat sköta.
Gissar på att du är en ansvarstagande förälder till en stackars 15-åring som åker epa och slipper stå ut med packet?

Svar till Jacob
Då kanske denna stackars grupp av 15-åringar sköta sig så de stackarna slipper bli stoppade. Är ju jättesynd om dem när de åker runt till 03 på nätterna och väcker folk som har ett jobb att sköta.
Gissar på att du är en ansvarstagande förälder till en stackars 15-åring som åker epa och slipper stå ut med packet?

Då kanske denna stackars grupp av 15-åringar sköta sig så de stackarna slipper bli stoppade. Är ju jättesynd om dem när de åker runt till 03 på nätterna och väcker folk som har ett jobbat sköta.
Gissar på att du är en ansvarstagande förälder till en stackars 15-åring som åker epa och slipper stå ut med packet?

Är det en petitess att bli väckt 02.45 på natten av vibrationer och oljud utifrån parkeringen 50 meter från var jag bor där det står två a- eller epatraktorer?

Är nog minst lika många vuxna som inte kan köra bil heller. Kör som idioter. Låt epa vara.

Ni bör nog alla ge sjutton i fordon om ni inte kan framföra den på ett säkert sätt. Det här talar jag om till alla. Både äldre och yngre borde få en uppkörning varannat år då ni inte är kapabla eller saknar kunskap.

A-traktorerna borde förbjudas. Det är uppenbarligen så att för många 15-åringar inte har den mognadsgraden att inneha fordonet.

Kommentarsfunktionen är stängd