Nyheter

”Du behöver inte dricka för att drabbas av alkoholism” 

Nyheter Midsommar står för dörren, i folkmun en av årets stora alkoholhelger. Med anledning av det slår en företrädare ett slag för en okänd gemenskap, riktad till anhöriga och vänner till missbrukare.

Midsommar står för dörren, i folkmun en av årets stora alkoholhelger. Med anledning av det slår en företrädare ett slag för en okänd gemenskap, riktad till anhöriga och vänner till missbrukare. Foto: Privatbild  [1/2]

"Du behöver inte dricka för att drabbas av alkoholism är gruppen Al-anons budskap. Foto: Privatbild  [2/2]

Du kanske har hört talas om AA (Anonyma Alkoholister), men vet du om att det finns en gemenskap riktad för anhöriga och vänner till missbrukare? När anonyma alkoholister grundades i 1930-talets USA av två män, träffades fruarna till de båda männen. De började samtala och fann att båda hade samma typ av problematik: båda mådde dåligt av deras respektives alkoholmissbruk. Samtalen resulterade i uppkomsten av Al-anon, en gamenskap för anhöriga och vänner till missbrukare. 

– Väldigt många känner till AA, men inte Al-anon. I dag sägs det att tio procent av den svenska befolkningen, över en miljon människor, lider av alkoholmissbruk. Omkring personen som dricker finns minst fyra personer som mår dåligt. Snabbt räknat innebär det att nästan halva Sveriges befolkning blir påverkade av missbruksproblematiken, säger företrädaren Anna Larsson.

I Värnamo finns en Al-anongrupp som träffas varje vecka.

– Precis som AA utgår vi från tolvstegsprogrammet och pratar om olika ämnen vid varje tillfälle. Det viktigaste är att vi samlas en gång i veckan och stöttar varandra. Många som är anhöriga till missbrukare skäms över det, man vill inte gärna gå ut med det. Det är därför den här gruppen finns till, där människor får prata ut om sina problem. För mig själv har det här blivit en gemenskap som ger mig styrka att klara av vardagen. Jag gick dit första gången 1997 och jag går kvar där för att det ska finnas för kommande generationer, säger Anna Larsson.

Midsommarhelgen står för dörren, en av årets stora suparhelger. Anna Larsson ser med oro inför den kommande helgen.

– Med tanke på rådande pandemi, där många jobbar hemifrån och många har blivit av med sina jobb, börjar man fundera. Tänk på alla barn och anhöriga som sitter oroliga och tänker; ”vågar vi fira midsommar?”. Det är därför den här gemenskapen finns, för att ge människor chansen att dela med sig av sina känslor och veta att de är inte ensamma, säger Anna Larsson.

Varje vecka träffas den anonyma samtalsgruppen.

– Vi träffas en timme på tisdagkvällar och tisdagen i slutet på varje månad har vi öppna möten, dit människor är välkomna för att ventilera om sin situation. För intresserade så befinner vi oss i Frälsningsarméns gamla lokaler på Brogatan, i källaren, säger Anna Larsson.

Fotnot: Anna Larsson heter egentligen något annat.

Taggar

Dela