Nyheter

Drömmen om en friidrottshall lever

Nyheter Tekniska utskottet beslutade att inte stödja en ansökan om medfinansiering till en friidrottshall

idrottshall planeras

Trots detta besked menar Wärnamo SK att frågan lever i allra högsta grad. De hävdar att man fick ett nej till den specifika ansökan om medfinansiering men att det finns en fortsatt dialog kring alternativa lösningar. De behöver diskutera ett fortsatt samarbete vilket är en nyckel för att få stöd från andra fonder och stiftelser. De har en ansökan liggande hos Norheds stiftelse.

Wärnamo SK säger att det finns många goda skäl för en satsning på en friidrottshall där lokalen redan finns men behöver anpassas. Själva byggnationen från grunden behöver man inte ägna tid och pengar åt. Klubben anför tre bärande skäl för att förverkliga en friidrottshall inne i Värnamo.

De säger sig saknar idag anpassade lokaler för att bedriva friidrottsträning under vinterhalvåret vilket ställer till stora problem. De tränar idag i befintliga gymnastiksalar som gör att de inte kan träna vissa grenar som till exempel längdhopp, sprint och kast. Dessutom menar man att de dåliga träningsförutsättningarna under vinterhalvåret gör att, framförallt, äldre aktiva ungdomar väljer att sluta med friidrott.

Eftersom de saknar träningsförutsättningar tappar de motivationen när de halkar efter ungdomar i andra föreningar som har bättre förutsättningar under vinterhalvåret. För denna åldersgrupp räcker det inte att erbjuda träningstider i kransorterna.

Hallbristen i Värnamo kommun innebär också, enligt klubben, att de inte har möjlighet att ta emot intresserade barn och ungdomar och det är de yngre barnen som får stryka på foten. Det är en situation som de säger sig dela med andra föreningar i Värnamo. Wärnamo SK hävdar att det är ett folkhälsoproblem på sikt. Konsekvenserna menar de kan bli att barnen fastnar framför sina plattor och datorer och kanske aldrig kommer igång med att idrotta. De vill vända trenden med allt mer stillasittande barn och ungdomar som medför negativa hälsokonsekvenser. För att kunna göra det behövs mer halltider i Värnamo kommun.

Ytterligare ett viktigt argument som klubben anför är den breda verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Den har vuxit kraftigt det senaste året, en verksamhet de vill utveckla ytterligare men då krävs mer halltider och en lokal som är anpassad för denna målgrupps behov. För att klara detta utvecklingsarbete planerar Wärnamo SK att ansöka om medel från allmänna arvsfonden för ett större projekt som syftar till att ge personer med funktionsnedsättning ett aktivt och meningsfullt fritidsliv. För att det ska kunna förverkligas krävs tillgång till en anpassad idrottshall. Att bedriva verksamheten genom att åka runt i kommunen saknar möjlighet utifrån logistiska skäl då det kräver resor och flytt av träningsredskap med mera.

Wärnamo SK vill fortsätta med en dialog i positiv anda för att hitta en lösnings som fungerar för såväl Wärnamo SK som Värnamo kommun. Det ser avslaget på finansieringsansökan som som skäl för för att intensifiera samtalen med politikerna i kommunen.

 

Taggar

Dela