Nyheter

Drevprovs-SM arrangeras idag

Nyheter Svenska ADB-klubben (Alpenländische Dachsbracke) arrangerar idag drevprovs-SM i Vaggeryds- och Gnosjö kommuner

Foto från ADB-klubbens hemsida

Igår kväll samlades tio hundar av rasen Alpenländische Dachsbracke och dess hundförare i Tallnäs i Tofteryd utanför Skillingaryd för att informeras om dagens SM, som är premiärtävlingen för den relativt nya hundrasen. Vi har fått en pratstund med Stefan Modin, från Marieholm, som agerar domare under dagen.

– Hundarna som är med idag har kvalat in till SM tävlingen. Under dagen så kommer vi att använda tio olika markrutor runt om i Vaggeryds- och Gnosjö kommuner. Vi kommer att göra separata prov och genomför detta genom att hunden får söka sig till slaget. Hunden ska inte ha ett drevliknande skall. Man bedömer att hunden driver lagom, hur hunden samarbetar med sin förare samt lydnad förstås, säger Stefan Modin.

– Alpenländische Dachsbracke är duktig på att söka efter rådjur, hare och vildsvin, avslutar Stefan och nämner att rasen är relativt ny och det bästa med hundrasen är att den har ett inbyggt samarbete och kommer alltid tillbaka till ägaren.

Fotnot; Från klubbens hemsida; Svenska ADB-klubben (förkortning av lpenländische Dachsbracke) bildades i maj 2016 och ingår i Svenska Schweisshundklubben tillsammans med Bayersk- och Hannoveransk viltspårhund. Hundens ursprungsland är Österrike och sedan 1998, då första importen registrerades har 908 hundar inregistrerats.

Rasen skall vara en lågställd, kraftig jakthund med robust, kraftig kroppsbyggnad, tät päls och fast muskulatur. Uttrycket skall vara klokt och vänligt. Temperamentet skall vara oförskräckt/orädd.

Foton är från ADB-klubbens hemsida

Taggar

Dela