Nyheter

Drastiska regnåtgärden: Lyfter bort bron

Nyheter Det kommer bli en blöt helg i Värnamo där det varnats för kraftigt förhöjda vattennivåer. Nu berättar kommunen att en av åtgärderna kommer bli att lyfta bort en av broarna som leder in till Finnvedsvallen.

Bild på översvämmad Lagan. Foto: David Alin

Bild på översvämmad Lagan. Foto: David Alin

Redan i går började man bygga barriärer mot Lagan för att skydda mot de höga vattennivåerna. I dag fortsätter det arbetet med att man bygger barriärer vid missionskyrkan, Värnamo camping och Ånabäcksvägen. Dessutom kommer bron som används vid bortamatcher vid Finnvedsvallen att lyftas bort.

Kommunen uppmanar också allmänheten att respektera de avspärrningar som finns och att helt undvika att vistas i vattenrika områden för att inte riskera sin egen, eller andras, säkerhet.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Drastiska regnåtgärden: Lyfter bort bron

Hörle dammarna forsar över och alla torra gamla vattendrag är fyllda.
Korken sitter nog i Lagan på den lilla ön vid Storgatsbron. Varför inte gräva bort den och göra som kommunen gjorde på 70-talet hissa ner en Bulldozer och gräva ur Lagan när nivån är låg.

Niclas, det finns konsekvenser nedströms (Laholm) ifall man öppnar slussarna för mycket (belägna i Kronobergs län).
Dock håller jag med dig att kommunen borde leta efter lämpliga platser att anordna buffertar på.

Ja. Vad var det för pumpar och allt de gjort för massor av miljoner i parken sedan förra gången?
Ändå lyckas inte de med detta. Katastrof av kommunen.

Ja det är många stora ord från denna kommun. Men sedan blir det ofta platt fall. Som sagt så köpte tekniska kontoret in stora pumpar för några år sedan. Men av någon anledning gick det inte att använda och ligger i ett förråd. Värnamo i ett nötskal.

Det är ju inte första gången vattennivån i Lagan hotar staden. Har man lärt något av detta?
Stoppar man vattnet ovanför Hörle?
Pumpas/buffras det undan vatten någonstans?
Kanske det vore dags att leda undan eller stoppa flödet genom Värnamo. Exempelvis en port norr om stan som leder vattnet i ett stort rör förbi Värnamo ut i Vidöstern & ett vattenlås som stoppar flödet bakåt in i Lagan (slussport) därmed leda bypass Värnamo vid höga flöden? Bara en tanke. Större saker har hänt.

En väldigt bra idé. Problemet är kostnaden för ett sådant projekt blir sannolikt gigantisk.
Sedan är ju frågan hur det teknisk skall lösas i en stad med byggnader i vägen. Och ledningar, vatten och avloppsrör i marken.

Kommentarsfunktionen är stängd